22°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

15.12.2019 / 08:16 Obrazovanje - Traže povećanje koeficijenata

Moguć generalni štrajk sindikata osnovnih škola u HNK

Moguć generalni štrajk sindikata osnovnih škola u HNK
Foto: Ilustracija
Nakon više najava, izostao je sastanak Sindikata osnovnih škola u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i predstavnika Kantonalne vlade o povećanju koeficijenata.

Ako uskoro ne dobiju odgovor iz Vlade, Sindikati osnovnih škola, koje nastavu izvode na hrvatskom i bosanskom jeziku u tom kantonu ne isključuju mogućnost stupanja u generalni štrajk.

Povećanje koeficijenata duži period je kamen spoticanja u socijalnom dijalogu Sindikata osnovih škola i Vlade HNŽ-a. Kolektivni ugovor je na snazi skoro godinu. Povećana je osnovica plaće za 5 posto, ali svim proračunskim korisnicima. Zahtjev za povećanjem koeficijenata za osnovne škole je na čekanju.

OMER TIPURA, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja HNK

    "Naši koeficijeti koji nisu povećani, ni jedan posto, dogovor je s Vladom bio u toku pregovora i potpisivanje kolektivnog ugovora da povećanje ide kroz povećanje koeficijenata"

SLAVKO LAUŠ, predsjednik Sindikata učitelja HNK

    "Oni su svjesni da smo smo mi najpotplaćeniji u FBIH od svih državnih službenika i kolega u prosvjeti, mislim da će shvatiti da ne dođe do najgorega, a to je štrajk".

Koeficijenti, ali i plaće prosvjetara, napominju sindikalisti, izjednačene su u drugim županijama. Povećanjem osnovice, a ne koeficijenata visina plaće zaposlenima u osnovnim školama je oko 180 KM i niže su nego u srednjim.

OMER TIPURA, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja HNK

    "To nas štiti zakon, da za isti posao i stručnu spremu ide ista plaća, tu smo uskraćeni".

Iz Vlade posjećaju kako su sa prosvjetom potpisani kolektivni ugovori na tri godine, koji podrazumijeva povećanja plaća svake godine za 5 posto. A na pitanje kada će se razgovarati o pšovećanju koeficijenata nema konkretnog odogovora.

PERO PAVLOVIĆ, glasnogovornik Vlade HNK

    "Razgovori o svim temama koje su bitne za ljude u prosvjeti će biti nastavljeni, a hoće li biti zadovoljni razgovorima i rezultatima to ostavimo vremenu koje je pred nama"

Prosvjetari žele razgovorati i o nepostojanju pedagoških standarda i 19 godina starom zakonu o odgoju i obrazovanju.

SLAVKO LAUŠ, predsjednik Sindikata učitelja HNK

    "On ne prepoznaje devetogodišnje obrazaovanje, da ne govorim pedagoški standardi, i to je jedan od velikih razloga, to ne iziskuje ništa novca".

Sindikalisti navode da, ako uskoro ne dobiju poziv iz vlade za pregovarački stol slijedi izjašnjavanje članstva o generalnom štrajku koji bi bio ograniziran istovremeno u školama koje izvode nastavu na hrvatskom i bosanskom jeziku. Hoće li drugo polugodište početi štrajkom, sindikati će se izjasniti 20. prosinca, piše BHRT.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo