15°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

14.12.2019 / 14:47 Intervjui - Ekskluzivno

Nešić za Vijesti.ba: Pavić će uvidjeti grešku, mi ne znamo ko je Aćimović

Nešić za Vijesti.ba: Pavić će uvidjeti grešku, mi ne znamo ko je Aćimović
Foto: Vijesti.ba

DNS suočen je sa unutarstranačkim turbulencijama zbog neslaganja o imenu novog ministra ljudskih prava i izbjeglica BiH. 

Predsjednik ove stranke Marko Pavić stoji iza svog prijedloga - Draška Aćimovića, donedavnog potpredsjednika SDP-a BiH. S druge strane, dio DNS-ovog članstva oštro se suprotstavlja tome.

Najglasniji zagovornik drugog kandidata, Mlađena Božovića, je potpredsjednik DNS-a Nenad Nešić.

U razgovoru za Vijesti.ba, Nešić otkriva zašto se protivi kandidaturi Aćimovića, ističući da ovaj kandidat ne može dostojanstveno predstavljati Republiku Srpsku u novom sazivu Savjeta ministara BiH. Otvoreno govori i o svom odnosu sa Pavićem, ali i o svojoj poziciji unutar DNS-a ukoliko na čelo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH dođe kandidat kojeg ne podržava.


Razgovarala: Nevena Ćosić

- Zašto dio članova DNS-a, među kojima ste i Vi, ne podržava kandidaturu Draška Aćimovića za ministra ljudskih prava i izbjeglica BiH, odnosno zašto smatrate da je Mlađen Božović bolje rješenje?

NEŠIĆ: Smatramo da Aćimović ne može dostojanstveno predstavljati Republiku Srpsku u Savjetu ministara BiH, pošto uopšte ne znamo gdje taj čovjek živi, koje je vjere i koje je nacije. Drugi razlog zbog kojeg ga ne možemo podržati jeste to što je bio član SDP-a BiH, a poznato je da je politika SDP-a unitarna BiH, što je neprihvatljivo za nas iz RS, za narod iz kojeg dolazim.

- Apropo Vašeg odgovora, Aćimović se izjašnjava kao Italijan, a u otvorenom pismu pojasnio je svoje porijeklo, kazavši između ostalog i da je pravoslavac.

NEŠIĆ: On može da kaže šta hoće. Pročitao sam njegovo pismo u kojem kaže: "baba od moje babe, baba...". Mislim da nikome nije jasno šta je time htio da kaže. Osim toga, ne znam nijednog Italijana koji je pravoslavac. Moguće da je Aćimović prvi. No, meni je bitno da kandidat dolazi iz RS i da dostojanstveno predstavlja RS, a ne koje je vjere.

- Predsjednik DNS-a Marko Pavić, čini se, čvrst je u svojim stavovima da ne odustaje od kandidature Aćimovića. Kako to tumačite i šta će to značiti za odnose u DNS-u?

NEŠIĆ: Marka Pavića izrazito cijenim i poštujem kao predsjednika stranke. Čak ga, na neki način, volim kao drugog oca. No, ovaj put je pogriješio. Ljudski je griješiti, niko od nas nije bezgrešan. Smatram da će uvidjeti svoju grešku i podržati pravog kandidata DNS-a - Mlađena Božovića.

- Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je da očekuje da DNS do ponedjeljka utvrdi jedinstven prijedlog za ministarskog kandidata iz reda ostalih. Je li to uopšte moguće i šta u slučaju da ne bude dogovora, odnosno da ostanu dva kandidata?

NEŠIĆ: Ja ne mogu promijeniti mišljenje, niti imam namjeru. Dobijam podršku širom RS, kako od članova DNS-a, tako i običnih građana, koji u potpunosti podržavaju moj stav da predložim čovjeka koji dolazi iz Istočne Ilidže, iz RS i koji će dostojanstveno predstavljati srpsku reprezentaciju i biti dio srpske reprezentacije u Savjetu ministara BiH.

- Šta ukoliko bude suprotno, odnosno ukoliko Aćimović bude potvrđen kao ministar ljudskih prava i izbjeglica?

NEŠIĆ: Ja ne vjerujem da će se to desiti. No, ako se dogodi...Bože moj, život ide dalje.

- Da li bi to uticali na Vašu poziciju u DNS-u?

NEŠIĆ: Ja nemam namjeru da napustim DNS. DNS je moja kuća, stranka u koju sam ja ulagao. To je stranka u kojoj je Nenad Nešić napravio istorijski rezultat. Podsjetiću da od osnivanja DNS-a do danas, niko nije napravio bolji lični izborni rezultat od mene.

Nikada DNS nije imao poslanika u Parlamentu BiH, prvi put to se desilo na oktobarskim izborima kada ja ušao u Parlament. Ako bolje pogledate statistiku, vidjećete da od svih kandidata u istoriji DNS-a na opštim izborima za Parlament BiH i za nivou RS niko nije imao više glasova od Nenada Nešića. To mi daje legitimitet da predstavljam DNS.

- Više od godinu dana Parlament BiH bio je blokiran, no parlamentarci se vraćaju u klupe. Kakva su Vam očekivanja u ovom mandatu od najvišeg zakonodavnog tijela na nivou BiH?

NEŠIĆ: Očekujem da do Nove godine bude izabran novi Savjet ministara BiH, kako bi bile deblokirane mnoge stvari u BiH. Takođe, očekujem da Parlament BiH funkcioniše na principu dogovora izbornih pobjednika kako iz RS, tako i iz FBiH.

- Jesu li Vam to ujedno i očekivanja od novog saziva Savjeta ministara BiH?

NEŠIĆ: Moje očekivanje od novog Savjeta ministara je ekonomija, ekonomija i ekonomija, kao i rješavanje migrantske krize. Kada kažem ekonomija, mislim i na sprječavanje dalje migracije našeg stanovništva iz BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo