10°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 15°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

13.12.2019 / 20:08 Regija - Kosovo

Kurti i Mustafa postigli koalicioni sporazum

Kurti i Mustafa postigli koalicioni sporazum
Aljbin Kurti / Vijesti.ba
Lideri Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti i Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa dogovorili su se večeras o detaljima koalicionog sporazuma za formiranje nove vlade Kosova.

Prema informacijama iz redova DSK-a riješena su sva sporna pitanja kao što je pitanje budućeg predsjednika Kosova nakon isteka mandata aktuelnog predsjednika Hašima Tačija i izvršena je raspodjela ministarstava pet prema pet.

Dogovoreno je da kandidat Srpske liste dobije Ministarstvo za povratak i zajednice, a ministar iz redova drugih manjinskih zajednica resor kulture.

Takođe je dogovoreno da Ministarstvo unutrašnjih poslova dobije DSK, a Ministarstvo spoljnih poslova Samoopredeljenje.

Predsjednik Skupštine Kosova će, prema svemu sudeći, biti poslanica DSK-a Vljosa Osmani.

Sastanak dvojice lidera je još u toku i očekuje se da se oni nakon sastanka obrate medijima i daju više detalja tog sporazuma.

Dogovori o programu nove vlade Kosova traju još od 6. oktobra, kada su održani vanredni parlamentarni izbori i kada je Samoopredeljenje osvojilo najviše glasova, a DSK osvojio drugo mjesto.

Kurti i Mustafa su kazali da su programi bili usaglašeni 100 odsto, ali da su bila ostala otvorena pitanja koja su vezana za konkretna kadrovska rješenja i raspodjele ministarstava.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo