17°C
Mostar 24°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

13.12.2019 / 19:25 Regija - Maja Gojković

Izbori u Srbiji neće biti u martu

Izbori u Srbiji neće biti u martu
Maja Gojković / Vijesti.ba
Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da su se predstavnici vlasti i opozicije dogovorili u petak, uz posredstvo predstavnika Evropskog parlamenta, da parlamentarni izbori u Srbiji ne budu u martu. Izbori će biti odgođeni do posljednjeg datuma koji zakon dopušta.

Gojkovićeva je poslije runde dijaloga saopćila da je dogovoreno da predsjednik Srbije odluči o datumu u okvirima koji su mu dani Ustavom o krajnjem datumu održavanja izbora, prenosi Beta.

Ona je kazala da je donesen već niz zaključaka i da je u toku faza njihovih ispunjenjavanja, a koji će doprinijeti poboljšanju izbornih uslova.

- Mislim da je dobro odgađanje koje će omogućiti građanima Srbije da se odluče između dvije različite političke opcije. Mi nismo zabrinuti za ishod izbora bez obzira kada će biti održani. Zajednički cilj je punopravno članstvo u EU i želimo da sličimo na države koje su već dio EU i na izborne procese u tim državama- kazala je Gojković.

Šefica izaslanstva u Odboru EP za stabiliziranje i pridruživanje EU Tanja Fajon istaknula je da je jako bitno što je dogovoreno da izbori ne budu u martu, da će biti vremena da građani steknu više povjerenja i da će izborni proces biti fer i demokratski.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo