16°C
Mostar 23°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

13.12.2019 / 17:28 Regija - Konferencija u Tirani

Regionalna saradnja u reformi inspekcijskih organa

Regionalna saradnja u reformi inspekcijskih organa
Foto: FENA
Konferencija o reformi inspekcija zemalja zapadnog Balkana u skladu sa standardima Evropske unije održava se u Tirani u organizaciji Centralnog inspektorata Albanije, saopćila je Federalna uprava za inspekcijske poslove čiji predstavnici učestvuju na tom skupu.

Usvojena je zajednička inicijativa za uspostavu međunarodne, regionalne asocijacije inspekcijskih organa zemalja zapadnog Balkana.

Učesnici konferencije su rukovodioci inspektorata iz Bosne i Hercegovine, Republike Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Kosova.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom i uz učešće Vlade Republike Albanije, USAID-a, Evropske komisije i OECD-a.

Direktor Centralnog inspektorata Albanije Shkelqim Hajdari je kazao da taj događaj predstavlja početak nove historije stvaranja zajedničkog osnova i razvoja regionalne saradnje u reformi inspekcijskih organa.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove FBiH Anis Ajdinović je prezentirao sistem organizacije, metodologiju rada te specifičnosti radno-pravnog statusa inspektora u Federaciji BiH, kao i zakonski okvir efikasnog djelovanja federalnih inspektora.

- Ostvarena dostignuća ne trpe komoditet i nikad nisu dostatna - rekao je i dodao da reformski izazovi traže inovativne instrumente rada, kao i da regionalna integracija inspekcija predstavlja značajnu prekretnicu i donosi niz prednosti u smislu realizacije zajedničkih projekata.

Nakon prezentiranja organizacije i funkcionisanja inspekcija zemalja učesnica, istaknuto je kako Bosni i Hercegovini, odnosno Federalnoj upravi za inspekcijske poslove pripadaju visoke ocjene povodom provedene reforme i organizacije inspekcijskih organa u regiji te da u pogledu profesionalizma i sistema karijere zaposlenih, primijenjeni model u Federaciji BiH predstavlja matricu za jedinstveni pravac i standardizaciju rada inspekcija.

Usvojena je zajednička inicijativa za uspostavljanje međunarodne, regionalne asocijacije inspekcijskih organa zemalja zapadnog Balkana.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo