13°C
Mostar 15°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

12.12.2019 / 13:44 Kultura - Zenica

Nacionalne ustanove kulture proglasiti društvima od posebnog značaja

Nacionalne ustanove kulture proglasiti društvima od posebnog značaja
Foto: Press služba ZDK - Vijesti.ba

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić primio je delegaciju Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" i Bošnjačke zajednice kulture "Preporod", koju su predvodili predsjednici Nikola Čiča i Sanjin Kodrić.

 Sastanku su prisustvovali ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić i ministar finansija Josip Lovrić.

"Napredak" i "Preporod" osnovani su početkom 20. stoljeća i uz druga dva nacionalna kulturna društva, srpsku "Prosvjetu" i jevrejsku "La Benevolenciju", najstarije su i temeljne ustanove kulture Hrvata i Bošnjaka, koje su u 120 godina postojanja, s malim prekidima u radu u bivšoj državi, ostavile dubok trag, posebno u periodu nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednici "Napretka" i "Preporoda" su istakli kako ta društva sve teže funkcioniraju, jer nemaju stabilan izvor finansiranja, te da su s tim ciljem pokrenuli inicijativu da se posebnim zakonom na nivou Federacije BiH regulira status i finansiranje četiri nacionalna kulturna društva, kao institucija kulture od posebnog značaja.

Do tada, traže od institucija FBiH i kantona, uključujući i Zeničko-dobojski, da povećaju izdvajanja već u narednoj godini, kako bi se osigurala sredstva za redovan rad kao i projekte od značaja za očuvanje programskih aktivnosti društava.

Ministar Kozlić je podržao inicijativu da se te ustanove proglase društvima od posebnog značaja i uvrste kao posebna budžetska stavka, po modelu izdvajanja za vjerske zajednice. Naveo je kako su izdvajanja za kulturu i izdavaštvo u ZDK-u nedostatna, ali da je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK preraspodjelama i uštedama na drugim stavkama uspjelo uvrstiti u budžet dva projekta BZK "Preporod" i božićne aktivnosti HKD "Napredak" u Zenici i Žepču.

Premijer Ganić smatra da su nacionalna udruženja zbog njihovog značaja ne mogu tretirati jednako kao i druga udruženja, obećavši da će Vlada sagledati mogućnosti da se za te ustanove dogodine povećaju finansijska izdvajanja, ali kroz projekte i unutrašnje preraspodjele, jer je izrada Budžeta za 2020. godinu u završnoj fazi, saopćeno je iz Pres-službe ZDK. (Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo