10°C
Mostar 14°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

12.12.2019 / 13:31 BiH - Sjećanje na ubijene

Žene Srebrenice donirale 2.000 fotografija MC Potočari

Žene Srebrenice donirale 2.000 fotografija MC Potočari
Foto: Vijesti.ba

Udruženje građana „Žene Srebrenice“, koje okuplja porodice žrtava genocida, doniralo je Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari na trajno čuvanje oko 2.000 fotografija ubijenih žrtava genocida.

Članice udruženja su godinama prikupljale fotografije, u nastojanju da sačuvaju identitet žrtava i sjećanje na njih.

Tokom naredne sedmice Memorijalni centar Srebrenica-Potočari će preuzeti fotografije žrtava genocida koje u svojoj arhivi posjeduje udruženje „Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa“.

"Ovom prilikom još jednom pozivamo udruženja i porodice žrtava genocida, koji posjeduju fotografije ili predmete svojih najmilijih da ih doniraju Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari na trajno čuvanje. Fotografije mogu biti donirane lično, u digitalnom obliku putem slanja na službenu e-mail adresu Memorijalnog centra ([email protected]) ili uručene nekom od udruženja registrovanih u Tuzli i Sarajevu.

Iako je genocid nad Bošnjacima u Srebrenici sudski dokazana i nepobitna činjenica, svjedoci smo da to negatorima genocida ne predstavlja ništa. Lažima i obmanama pokušavaju se iskriviti historijski utvrđenje činjenice o genocidu počinjenom nad Bošnjacima srednjeg Podrinja. Ovih dana smo se imali priliku uvjeriti u to.

Zbog toga Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, kao institucija koja je i osnovana sa ciljem da čuva sjećanja na žrtve genocida, poziva sva udruženja i sve članove porodica ubijenih žrtava da se uključe u projekte koje je pokrenuo Memorijalni centar u zadnjih mjesec dana.

Cilj je samo jedan da se istinom, činjenicama i dokazima odupremo negatorima genocida i sljedbenicima ratnih zločinaca, i da se nikad i nikome više ne ponovi Srebrenica", saopšteno je iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.(Vijesti.ba)

Izdvajamo