12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

10.12.2019 / 19:12 Politika - Michael Scanlan

Usvajanjem budžeta vlasti u Brčkom pokazat će jesu li posvećene napretku

Usvajanjem budžeta vlasti u Brčkom pokazat će jesu li posvećene napretku
Foto: FENA
Vlasti Brčko Distrikta su ove godine napravile korake usmjerene ka preokretu negativnog trenda iz proteklih godina te postavile temelje za smislene promjene koje će vratiti perspektivu svijetle budućnosti za Brčko i njegove građane, ...

... izjavio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan, saopćeno je iz OHR-a.

Supervizor Scanlan se u Brčkom sastao s predstavnicima Vlade i Skupštine Distrikta, kao i s vođom Jedinice za implementaciju projekta modernizacije Luke Brčko i menadžmentom „Puteva Brčko“. Naglasio je da konkretni pomaci poput fiskalizacije, zaključivanja ugovora o isporuci električne energije za 2020. prije kraja godine, koraka neophodnih kako bi modernizacija Luke započela na proljeće te potpisivanja memoranduma o novoj javno-privatnoj inicijativi za jačanje poslovnog okruženja u Distriktu, predstavljaju signale napretka koje su građani Brčkog očekivali te šalju ohrabrujuće signale partnerima u međunarodnoj zajednici.

Tim pozitivnim koracima se sada mora pridružiti usvajanje novog Zakona o budžetu 18. decembra, skupa s instrukcijama „Putevima Brčko“ kako bi se počelo s rekonstrukcijom mosta Brčko-Gunja. Supervizor je ponovio svoju raniju poruku, iznesenu pred Skupštinom Distrikta 25. septembra, da bi neusvajanje Zakona o budžetu moglo jedino biti protumačeno kao nespremnost da se prekine s netransparentnim budžetskim praksama iz prošlosti. To bi dovelo u pitanje osnovanost donatorskih projekata i investicija u privatni sektor, budući da niko ne želi investirati u Brčko ukoliko se vlastitim budžetom ne upravlja transparentno.

Ukoliko izabrani zvaničnici u Brčkom učine sve što je neophodno ove godine, Brčko će na proljeće doživjeti ekspanziju po pitanju izgradnje infrastrukture i povratka investicija u privatni sektor, s pokretanjem još više zakonodavnih inicijativa i infrastrukturnih projekata iduće godine. Međutim, ukoliko ne urade posao, to bi značilo da će ovo stvarno obećanje o boljoj budućnosti u Distriktu iščeznuti te bi moglo voditi propitivanju svrsishodnosti povoljnih fiskalnih aranžmana za Brčko, zaključio je supervizor, navodi se u saopćenju iz OHR-a.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo