18°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

10.12.2019 / 16:13 Politika - Banja Luka

Ustavni sud RS-a odlučuje o zaključcima NSRS o referendumu i samoopredjeljenju

Ustavni sud RS-a odlučuje o zaključcima NSRS o referendumu i samoopredjeljenju
Foto: Arhiv
Ustavni sud Republike Srpkse (RS) dat će konačan stav u vezi s vetom Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a na zaključke u vezi s “Informacijom o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS”.

Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a danas nije usaglasila stavove u vezi s tim pitanjem.

Isti stav je bio i na sjednici Vijeća naroda, a nakon odluke Kluba Bošnjaka o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa na skupštinske zaključke, među kojima je i onaj koji promovira prava naroda na samoopredjeljenje, te najavljuje i novi ustav RS o kojem će se izjasniti i građani na referendumu, "u slučaju izostanka reakcije na pokušaje razgradnje Dejtonskog sporazuma".

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mihnet Okić je ranije rekao Feni da Bošnjaci kao konstitutivni narod svoj identitet vezuju za državu Bosnu i Hercegovinu koja se informacijom i zaključcima Narodne skupštine napada i negira.

- Samim tim se napada i negira identitet Bošnjaka, kao njenog konstitutivnog naroda - naveo je Okić, obrazlažući zbog čega je Klub Bošnjaka danas donio odluku o pokretanju pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zaključke Narodna skupština RS-a u vezi s "Informacijom o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS".

Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda pokrenuo je 20. novembra postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zaključke, koje je entitetski parlament usvojio 12. novembra.

Nakon maratonske sjednice prihvaćeno je 20 zaključaka klubova poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP), Demokratskog saveza (DEMOS), Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i Ujedinjene Srpske (US).

Osim bošnjačkih zvaničnika, zaključke su osporili i međunarodni predstavnici u BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo