9°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

10.12.2019 / 16:08 Svijet - Borba protiv terorizma

EU poklonila 250 kamila Mauritaniji za jačanje pogranične sigurnosti

EU poklonila 250 kamila Mauritaniji za jačanje pogranične sigurnosti
Foto: Ilustracija
Evropska unija je poklonila Mauritaniji 250 kamila u sklopu napora u borbi protiv džihadista i jačanja sigurnosti na granici u zemlji Sahel, javlja novinska agencija Sahara Media.

Dolazak životinja u grad Achemim u istočnoj regiji koja graniči s Malijem bio je zabavan za mještane, koji su smatrali da je dar iznenađujući s obzirom na to da je njihova zemlja poznata po tome što ima veliku populaciju kamila.

Životinje će biti raspoređene u vojnim konjušarskim jedinicama Mauritanije kako bi se pomoglo u istraživanju udaljenih pograničnih područja koja su posebno ranjiva za džihadiste.

Šef vojske, general-potpukovnik Masgaro Ould Sidi, rekao je da će pridošlice pružiti poticaj jedinicama koje igraju važnu ulogu u čuvanju granica zemlje.

Kamile su donirane u sklopu 13 miliona eura pomoći EU-a za istovremeno jačanje razvoja i sigurnosti Mauritanije.

Dvostrani pristup podupire strategiju EU za regiju Sahel koja je sada na čelu globalnog rata protiv terorizma.

Nomadska grupa mauritanijske vojske, koja uključuje vojnike na kamilama, primjer je pristupa koji spaja sigurnosne operacije s razvojem infrastrukture.

Jedinice se mogu rasporediti na primjer za nadzor i prikupljanje obavještajnih podataka, kao i za sanitarne i obrazovne projekte.

- Osnovna ideja je poboljšati sigurnosne i životne uvjete stanovništva kako bi se oni održavali na terenu i spremni da pruže informacije o sumnjivim kretanjima - rekao je Francois-Xavier Pons, šef misije EU projekta.

Mauritanija je, zajedno s drugim zemljama Sahela, posljednjih godina teško pogođena napadima džihadista. Zemlja dijeli granicu dužine 2.000 kilometara s Malijem, a vlasti su zabrinute zbog povećanog prisustva džihadista.

Jedinice koje koriste kamile postoje više od stoljeća, ali su ih tek nedavno rasporedili u udaljena pogranična područja, prenose lokalni mediji. Vojska je ukazala na njihovu prednost u odnosu na ostale pogranične patrole - njihovu sposobnost da se brzo kreću u pustinjskim uvjetima.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo