10°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 15°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

10.12.2019 / 15:32 BiH - VSTVBiH

Multiinstitucionalna obuka usmjerena na suzbijanje korupcije

Multiinstitucionalna obuka usmjerena na suzbijanje korupcije

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) organizovalo je zajedničku međuagencijsku obuku pod nazivom "Kriminalističko-obavještajni rad u podršci tužilaštvu na suzbijanju korupcije".

Obuka je organizovana u sklopu Projekta "Jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa" i u saradnji sa Centrom za obuku Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i drugim učesnicima edukacijsko koordinacijskog foruma za saradnju u oblasti edukacije.

Zbog važnosti problema sa kojim se Bosna i Hercegovina susreće u borbi sa korupcijom, primarni fokus obuke bio je na segmentu kriminalističko-obavještajnog rada u suzbijanju korupcije, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Kako se u saopćenju navodi, ova inicijativa je rezultat namjere da se unaprijedi zajednički rad i saradnja tužilaštava u BiH i agencija za provođenje zakona.

- Takav pristup doveo je do uspješnog realizovanja višemodularne edukacije u čijoj realizaciji je učestvovalo 13 institucija. Kroz obuku je prošlo 17 polaznika i to predstavnika četiri tužilaštva, Državne agencije za istrage i zaštitu, Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP), Ministarstva unutrašnjih poslova RS (MUPRS), Obavještajno-sigurnosne agencija BiH (OSABiH), Uprave za indirektno oporezivanje (UIOBiH), Oružanih snaga BiH (OSBiH) te dva kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova - navodi se.

Centralni dio obuke je bila višednevna situaciona vježba koja se istovremeno održavala na tri lokacije u BiH.

U realizaciju ove edukacije, pored VSTV-a BiH, svoje materijalno-tehničke resurse ustupili su i OSABiH, FMUP, MUPRS, OSBiH.

Nakon uspješno organizovane obuke, VSTV BiH je u saradnji sa domaćim i međunarodnim partnerima, organizovao ceremoniju dodjele certifikata polaznicima obuke, navodi se u saopćenju.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo