16°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

10.12.2019 / 12:31 Politika - Dočekani uz najviše državne počasti

Komšić i Džaferović u Kabulu sa predsjednikom Afganistana i zvaničnicima NATO-a

Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović susreli su se danas u Kabulu sa predsjednikom Afganistana Ashrafom Ghanijem.

Komšić i Džaferović dočekani su u predsjedničkoj palati uz najviše državne počasti.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su predsjedniku Afganistana na gostoprimstvu i informisali ga o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj državi.

Predsjednik Afganistana zahvalio je za učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u NATO misiji "Odlučna podrška" i za njihov doprinos koji daju u izgradnji mira i stabilizaciji Afganistana.

Upoznao je članove Predsjedništva BiH sa aktuelnom situacijom, ciljevima, dinamikom i rezultatima reformskih procesa koje preduzima afganistanska vlada.Izražen je interes za razmjenu iskustava koje je Bosna i Hercegovina imala u izgradnji mira i poslijeratnoj obnovi, ističući da iskustva i naučene lekcije iz naše zemlje mogu biti vrlo korisne za Afganistan.

Nakon sastanka sa predsjednikom Afganistana, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastali su se sa generalom Gilesom Hillom, zamjenikom kоmаndаnta misiје „Оdlučnа podrška“.

Na sastanku je razgovarano o sigurnosnoj situaciji i izazovima u Afganistanu i planu aktivnosti misije „Odlučna podrška“ za 2020. godinu.

General Hill јe zahvalio za učešće Bosne i Hercegovine u misiji „Odlučna podrška“, pohvalivši pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za njihov doprinos misiji, te posebno ističući njihov profesionalizam i predanost.

Posjeta Kabulu nastavljena je zajedničkim ručkom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa ambasadorom Nicholasom Kayom, visokim civilnim predstavnikom NATO-a u Afganistanu.(Vijesti.ba)

Izdvajamo