18°C
Mostar 24°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

10.12.2019 / 12:24 Ekonomija - "Sherbetlook"

Biljni sokovi sa bratunačkih i visočkih plantaža oduševili kupce

Biljni sokovi sa bratunačkih i visočkih plantaža oduševili kupce

Obrt "Sherbetlook" koji je pokrenuo Jakub Salkić za manje od godinu dana uspješno je postavio temelje široke linije proizvoda sa posebnim fokusom na sokove od nane, zove, lavande, ruže, drijena i maline.

Salkić navodi da su od male proizvodnje u kojoj su se oslanjali na poznate kupce proširili krug ljudi sa kojima sarađuju, a s tim su porasle potrebe za novim proizvodima, proširenjem posla i dodatnim aktivnostima.

- Opremili smo proizvodni prostor u Vogošći, nabavili smo nove mašine. Svoj fokus smo našli na biljnim sokovima, od nane, zove, lavande i ruže, ali nismo stali na tome. Kroz testiranje različitih proizvoda od džemova, sosova, čajeva, tražimo nove ideje, koje će kupci prepoznati - pojasnio je Salkić.

Dodao je da su posadili plantažu ruže u Visokom, a u posljednje vrijeme nastoje iskoristiti zemljište i prirodne uslove bratunačke regije.

- U Bratuncu imamo lavandu i nešto voća. To su tek neki počeci, gdje nastojimo zadržati autohtone sorte jabuke i šljive. Poslije rata je dosta njiva zaraslo, i tu je poniklo toliko prisada, koji se mogu okalemiti, koji se više ne mogu ni pronaći. Vjerujem da će ta naša primarna proizvodnja tamo rasti, te da ćemo moći uključiti zajednicu u budućnosti. U našem radu su nam važne te vrijednosti tradicije, od sorti voća i bilja do recapture koju koristimo - rekao je Salkić.

"Sherbetlook" je putem promocije na društvenim mrežama proširio svoj posao, gdje je mladi kreativni tim privukao kupce iz cijele zemlje. Sada postepeno pronalaze svoje mjesto u prodavnicima i u ugostiteljskim objektima. Također, u saradnji sa Sweden/USAID FARMA II projektom svoje proizvode su predstavili prvih dana ovogodišnjeg Sarajevo Holiday Marketa.

- Mogu nas naći u prodavnici "Zdravi kutak", od ove sedmice u "Balkantini" i "Kašahani" u Sarajevu. Na području Kantona Sarajevo radimo besplatnu dostavu. Za ostatak zemlje radimo preko BH Pošte, što nam se pokazalo uspješnim. Imamo džem od kupine, bestilj od šljive i paradajz sos, to su neki proizvodi izvan linije sokova, koje smo napravili jedinstvenim, te na koji je postojala pozitivna reakcija i velika potražnja. Razvijamo paletu od lavande. Imamo sok od suhe lavande, a naredne godine i sok od svježe lavande. Uspješno nam je prošao i čaj od lavande, dunje i cimeta - napomenuo je Salkić, saopćeno je iz Sweden/USAID FARMA II projekta.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo