27°C
Mostar 33°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 31°C
Bihać 32°C
Powered by Dark Sky

10.12.2019 / 11:39 BiH - Reakcija SDA

Nagrade ne mogu podići Handkea i Kusturicu sa moralnog dna

Nagrade ne mogu podići Handkea i Kusturicu sa moralnog dna
Arhiv / Vijesti.ba
Dodjela Nobelove nagrade Peteru Handkeu predstavlja civilizacijski i etički sunovrat Nobelovog komiteta, kojim se  svrstao na stranu negatora genocida.

Peter Handke se sa uživanjem stavio na stranu nasilnika, pravdajući ratne zločince i negirajući zločine koji su zgrozili civilizirani svijet. Takvim stavovima Handke je izdao ljudskost, istinu i pravdu i tradiciju evropskog humanizma.

Nije slučajno da je među najglasnijim u odbrani Handkea Emir Kusturica, koji je počinio sličnu izdaju svih ljudskih i moralnih principa. Izdaja Kusturice je gora i kompletnija. On je izdao i svoj narod, rodbinu, komšiluk, prijatelje, vjeru i grad u kojem je odrastao. Učinio je to u vremenu genocida nad Bošnjacima.

Iz Beograda je posmatrao rušenje hiljadu bosanskih džamija, urbicid nad Sarajevom, otvaranje konc logora, masovna silovanja i pokolje desetina hiljada nevinih muslimana. Izdaju je u tim crnim vremenima «zakitio» i promjenom vjere i imena.

Nema nagrade i priznanja koje može Petera Handkea i Nemanju Kusturicu podići sa moralnog dna kojem po vlastitom izboru pripadaju i koje zaslužuju, saopćeno je iz SDA.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo