9°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

10.12.2019 / 11:07 Kultura - "Dan arhiva i arhivske djelatnosti u BiH"

Arhitektura za vrijeme austrougarske uprave na mostarskom Filozofskom fakultetu

Arhitektura za vrijeme austrougarske uprave na mostarskom Filozofskom fakultetu
Foto: FENA - Vijesti.ba

Izložba "Arhitektura u Bosni i Hercegovini za vrijeme austrougarske uprave" otvorena je u utorak na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru (SUM), u sklopu obilježavanja "Dana arhiva i arhivske djelatnosti u BiH".

Odabrani izlošci prikazuju nacrte objekata svih vjerskih zajednica u BiH, državnih i upravnih zgrada, te nekih gospodarskih objekata sagrađenih ili rekonstruiranih u vrijeme austrougarske uprave.

Izložbu je otvorio zamjenik ravnatelja Arhiva BiH Šimun Novaković kazavši kako je ona koncipirana na nekoliko različitih načina te kako posjeduje raznovrsnosti u smislu objekata, ali i raznovrsnosti kultura naroda koji žive u BiH.

Novaković je podsjetio kako Arhiv BiH i Filozofski fakultet u Mostaru od 2015. godine imaju potpisan sporazum o suradnji, u sklopu čije je provedbe Arhiv BiH i proteklih godina postavljao izložbe na Filozofskom fakultetu.

- Arhiv BiH pokušava raznovrsnošću svoga gradiva, pa i kroz ove izložbe, afirmirati, odnosno ponuditi studentima i profesorima na istraživanje što Arhiv sve posjeduje. Upravo je namjera potpisivanja Sporazuma o suradnji bila da približimo Filozofski fakultet kao znanstveno istraživačku instituciju i Arhiv BiH kao izlog gdje se može istraživati cijelo bogatstvo u BiH i svih njenih naroda - kazao je Novaković.

Prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta SUM-a Marko Odak također je podsjetio kako je izložba nastavak uspješne suradnje Arhiva BiH i Filozofskog fakulteta.

Odak se osvrnuo i na aktivnosti Filozofskog fakulteta, istaknuvši Strategiju razvoja SUM-a i Akcijski plan kao ključne dokumente, odnosno iskorake u podizanju kvalitete i veće zastupljeniji u društvenoj zajednici.

Izložba će biti otvorena sljedećih deset dana.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo