18°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

10.12.2019 / 08:37 Svijet - Pariz

Putin i Zelenski dogovorili 'potpuno i sveobuhvatno' primirje u Ukrajini

Putin i Zelenski dogovorili 'potpuno i sveobuhvatno' primirje u Ukrajini
Foto: AFP - Vijesti.ba

Ukrajina i Rusija dogovorile su se da će primijeniti "potpuno i sveobuhvatno" primirje u istočnoj Ukrajini do kraja 2019., nakon razgovora na najvišem nivou u Parizu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i ukrajinski Vladimir Vladimir Zelenski susreli su se u ponedjeljak licem u lice u francuskoj prijestonici. Pregovore su prekinuli čelnici Francuske i Njemačke, Emmanuel Macroni Angela Merkel koji su jučer bili s Putinom i Zelensijem na sastanku u Parizu.

Tokom pet i po godina borbe između ukrajinskih vladinih snaga i ruskih pobunjenika poginulo je 13.000 ljudi.

Slijede velika razmjena zarobljenika i povlačenje ukrajinske vojske iz tri ključna područja na liniji fronta, prenosi BBC.

U pisanom saopćenju zemlje su se složile puštanja i razmjene svih "zatvorenika povezanih s sukobom" do kraja godine.

Dvije strane također su se obvezale da će do kraja marta 2020. povući vojne snage u tri dodatne regije Ukrajine, ne određujući koje će to biti regije.

Za četiri mjeseca održat će se dodatni razgovori kako bi se pregledao napredak primirja.

Na konferenciji za novinare nakon razgovora u francuskoj palati Élysée, ruski predsjednik Putin pozdravio je razgovore kao "važan korak" prema deeskalaciji sukoba.

Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je da je pitanje ruskog izvoza plina plinovodima kroz Ukrajinu "deblokirano" nakon spora oko tranzitnih carina, te će se sada razraditi sporazum.

Rusija i Ukrajina i dalje se ne slažu u pitanjima kao što su povlačenje trupa koje podržavaju Rusija i izbori u krajevima Ukrajine koje drže separatistički pobunjenici.

Putin je jučer u Parizu pozvao na promjenu ustava Ukrajine kako bi se poseban status dao regiji Donbas, koju drže pobunjenici.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo