10°C
Mostar 15°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

09.12.2019 / 22:18 Košarka - Ako bude odbijena žalba Rusije

Suspenziji Rusije bi se najviše mogli obradovati košarkaši Crne Gore

Suspenziji Rusije bi se najviše mogli obradovati košarkaši Crne Gore

Danas je Svjetska antidoping federacija (WADA), donijela odluku o suspenziji ruskih sportista s Olimpijskih igara 2020. i Svjetskog prvenstva u fudbalu dvije godine poslije.

Ta odluka je izazvala brojne reakcije, Rusi su najavili žalbe, a na kraju bi se ovoj odluci WADA-e mogla najviše obradovati Crna Gora, čija bi košarkaška selekcija trebala zaigrati na kvalifikacionom turniru za OI.

Rusija ima pravo na žalbu, a objektivno teško je povjerovati da će Rusi pristati da učestvuju na Igrama pod neutralnom zastavom. Sada se čeka 21. decembar, ali čelnici Košarkaškog saveza Crne Gore moraju da se ubrzaju jer se bliži početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. postoji više nego realna mogućnost da Crna Gora bude učesnik kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre, a još uvijek nema selektora…

Ako žalba Rusije bude odbijena 21. decembra, ako Rusi odbiju da igraju pod neutralnom zastavom, Rusiju bi na kvalifikacionom turniru u Splitu, zamijenila Crna Gora. Crna Gora se trenutno nalazi na 26. mjestu FIBA listi, odnosno najbolje je plasirana od svih reprezentacija koje nisu obezbijedile ni direktan plasman u Tokio, ni vizu za kvalifikacioni turnir.

Kvalifikacioni turnir u Splitu na rasporedu je od 23. do 28. juna sljedeće godine, a ukoliko Crna Gora kojim slučajem dobije šansu da igra, bila bi u grupi A sa Njemačkom i Meksikom, a dvije najbolje bi se u polufinalu sudarile sa timovima iz grupe B, u kojoj su Hrvatska, Brazil i Tunis.

Samo pobjednik tog turnira će izboriti vizu za Tokio.(Vijesti.ba / SC)

Izdvajamo