20°C
Mostar 22°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

09.12.2019 / 21:43 Svijet - Pariz

Počelo suđenje Assadovom stricu zbog zloupotrebe državnog novca

Počelo suđenje Assadovom stricu zbog zloupotrebe državnog novca
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Stricu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada počelo je suđenje u Parizu zbog navodnog pranja novca za izgradnju francuskog carstva nekretnina.

Rifaat al-Assad optužen je za pronevjeru sirijskih državnih sredstava kako bi kupio kuće i urede u vrijednosti od 90 miliona eura, piše BBC.

Ovaj 82-godišnji bivši potpredsjednik, koji se zbog medicinskih razloga neće pojaviti na sudu, negira optužbe.

Živio je u egzilu od kada je neuspješno pokušao da oduzme vlast od svog brata Hafeza 1984. godine.

Poznat je kao "Mesar iz Hame" kod nekih Sirijaca zbog njegove navodne uloge u krvavom gušenju ustanka u tom gradu 1982. godine.

Nakon izbijanja građanskog rata u Siriji 2011. godine, pozvao je svog nećaka da odstupi s funkcije.

Rifaat al-Assad je pod istragom u Francuskoj od 2014. godine, kada je pravna nevladina organizacija Sherpa, koja brani žrtve navodnih ekonomskih zločina, podnijela tužbu u kojoj navodi da je vrijednost njegovog imetka daleko premašila njegov poznati prihod.

Pet godina kasnije, francuske pravosudne vlasti odlučile su da mu sude za zločine koji su navodno počinjeni između 1984. i 2016., uključujući organizovano pranje novca, porezne prevare i pronevjeru sirijskih državnih sredstava.

Istražni sudija Renaud Van Ruymbeke tvrdi da je Assad kupio nekretnine sa stotinama miliona eura sirijskih državnih sredstava prenesenih u sklopu nagodbe sa svojim rahmetli bratom, javlja AFP.

Assad negira optužbe, rekavši da mu je saudijska kraljevska porodica dala novac u vidu poklona.

Njegovi odvjetnici prezentirali su dokumente u kojima stoji da je primio četiri saudijske isplate u ukupnom iznosu od oko 23 miliona eura između 1984. i 2010. Ali, Van Ruymbeke kaže da ih smatra "nedovoljnim", te da su tri isplate stigle nakon što je Assad zaradio svoje bogatstvo.

Assad i njegova porodica također imaju 507 nekretnina u Španiji u vrijednosti od oko 695 miliona eura.

Španske vlasti su mu 2017. godine oduzele nekretnine kao dio odvojene istrage navodnih aktivnosti pranja novca počinjenog od strane Assada i još 13 osoba, koji su negirali bilo kakvo zloupotrebu finansijskih sredstava.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo