18°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

09.12.2019 / 20:00 Politika - Formiranje VMBiH

Podžić bi zbog Poplašena mogao ostati bez pozicije ministra odbrane

Podžić bi zbog Poplašena mogao ostati bez pozicije ministra odbrane
Foto: Vijesti.ba

BiH trebala bi uskoro dobiti novi saziv Vijeća ministara na čijem čelu će biti kadar SNSD-a Zoran Tegeltija, dok se svakodnevno u javnosti spominju imena potencijalnih kandidata za ministarske pozicije.

U Vijeću ministara BiH tri ministarske pozicije pripast će SDA-u, SBB-u i DF-u, dok će ove stranke dobiti i četiri zamjenička mjesta.

Kako sada stvari stoje nova ministrica vanjskih poslova na prijedlog SDA trebala bi biti Bisera Turković, mjesto ministra sigurnosti pripast će SBB-u, dok će DF dobiti mjesto ministra odbrane. Iako se još uvijek ne zna ko će dobiti to mjesto, sve češće se govori o Sifetu Podžiću.

Ovo mjesto bi u narednom periodu trebalo biti jedno od najvažnijih u Vijeću ministara BiH, s obzirom da našu zemlju očekuju ozbiljne reforme na NATO putu.

No Podžić je kompromitiran aferom koju javnost nije zaboravila. On je prije četiri godine kao delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH na sjednici Doma naroda BiH glasao za imenovanje četničkog vojvode Nikole Poplašena za jednog od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH.

Podžić se nekoliko dana kasnije pokajao zbog svog čina.

"Nakon što su se dojmovi slegli nakon glasanja u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za imenovanje članova Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta, pri kojem je za jednog od članova imenovan samoproklamovani četnički vojvoda Nikola Poplašen, glasovima osam delegata, među kojima je i moj glas, jasno ću izgovoriti: Da, pogriješio sam. Istina je da sam pogriješio, ponajviše prema sebi i svim bosansko-hercegovačkim patriotama, jer sam kao čovjek, koji je svim srcem, sve vrijeme rata branio ovu zemlju, napravio politički kompromis i kajem se", rekao je Podžić.

To je bio i povod članovima predsjedništva Demokratske fronte da tada raspravljaju o njegovoj sudbini. Na sjednici su bila različita mišljenja, jer je nekoliko članova zatražilo Podžićevu smjenu, a dio članova ga je branio.

Podžićevo kajanje i priznanja neće pomoći ukoliko bi iste greške ponovio na poziciji ministra odbrane i NATO putu BiH, smatra dio DF-a koji je stava da na važnim funkcijama ne treba ukazivati povjerenje kompromitiranim kadrovima. Otuda i špekulacije da Podžić možda i neće biti kandidat ove stranke za državnog ministra odbrane.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo