6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 8°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

09.12.2019 / 16:59 Svijet - Njemačka

Gradonačelnica odbila rukovanje sa neonacistom, ide na sud

Gradonačelnica odbila rukovanje sa neonacistom, ide na sud
Foto: Twitter
Katja Wolf, gradonačelnica Eisenacha u centralnoj njemačkoj saveznoj pokrajini Tiringiji, naći će se na sudu jer je odbila da se rukuje sa članom Gradskog vijeća koji je poznat po neonacističkim izjavama.

Patrick Wieschke, član ekstremno desničarske Stranke nacionalne demokratije (NPD), tužio je Wolf nakon što je odbila da se rukuje s njim. Ali umjesto da traži njezinu smjenu ili novčanu naknadu, Wieschke tvrdi da gradonačelnicu treba primorati da se rukuje s njim.

Wieschke iza sebe ima brojna krivična djela, uključujući i napad na restoran kebaba i pritvor zbog sumnje na seksualno zlostavljanje djece. I dalje je ipak utjecajan političar u regiji nakon što je na izborima u maju osvojio 4.600 glasova - oko 10 posto ukupnog broja glasova.

Gradonačelnica Wolf je kazala novinarima da je sigurna da je zakon na njenoj strani, dodajući da bi bilo neustavno natjerati nekoga da se rukuje s nekim drugim s kim ne želi da se rukuje.

Istakla je također da je Wieschke rasistički i desničarski radikal koji ne poštuje Ustav.

POGLEDAJTE VIDEO

“Zašto bih trebala imati fizički kontakt s nekim takvim? Želim sama da odlučim s kim ću se rukovati“, rekla je Wolf, dodajući kako se nada da je sud neće primorati da se rukuje sa Wieschkeom.

Videozapis na kojem se vidi kako Wolf odbija rukovanje pregledan je više od 70.000 puta na društvenim medijima.

Njemački Ustav svima garantuje „neprikosnoveno ljudsko dostojanstvo“, iako zakoni Tiringije zahtijevaju da svi članovi Gradskog vijeća „savjesno izvršavaju svoje dužnosti rukovanjem“.


(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo