25°C
Mostar 29°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 25°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

09.12.2019 / 12:03 Svijet - Ministar odbrane Turske

Akar: NATO s Turskom mnogo snažniji i značajniji

Akar: NATO s Turskom mnogo snažniji i značajniji
Hulusi Akar / Vijesti.ba
Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar izjavio je danas u Ankari kako Memorandum o razumijevanju o pomorskom razgraničenju na Sredozemnom moru, koji su potpisale njegova zemlja i Libija, nije protiv bilo kojeg susjeda.

"(Memorandum s Libijom) Nije protiv bilo kojeg od naših susjeda. On štiti prava i interese dvije suverene zemlje, Libije i Turske", rekao je Akar, prenosi Anadolu Agency (AA).

Istakao je također da Turska neće dozvoliti da se krše njena prava, kao ni prava kiparskih Turaka.

"Ono što Turska neće dozvoliti je kršenje njenih prava, ali isto tako i prava naše braće, kiparskih Turaka. Ni na koji način nećemo dozvoliti da dođe do bilo kakvog svršenog čina i želimo da svi budu svjesni činjenice da svi putevi ka rješenju bez Turske neće biti valjani", poručio je Akar.

Dotakavši se operacije "Izvor mira", istakao da je područje širine 145 kilometara i dubine 30 kilometara od granice skoro u potpunosti pod kontrolom Turske.

Naglasio je također da je NATO s Turskom mnogo snažniji i značajniji.

"NATO je snažniji i smisleniji s Turskom, pa je stoga propitivati ulogu Turske besmisleno", kazao je Akar, napominjući da to ne bi trebalo doživljavati kao stav protiv Alijanse, kada Turska naglašava svoje interese i prava unutar NATO-a.

"Naše južne granice su također i južne granice NATO-a. Dakle, zaštita naših južnih granica također ima i cilj očuvanje sigurnosti NATO-a i Evrope", rekao je Akar.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo