12°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

09.12.2019 / 10:15 Politika - Banja Luka

NSRS sutra o raspuštanju skupština općina Teslić i Rudo

NSRS sutra o raspuštanju skupština općina Teslić i Rudo
NSRS / Vijesti.ba
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) trebalo bi sutra da se izjasne o prijedlozima odluka o raspuštanju skupština općina Rudo i Teslić, nakon neuspjelih opoziva načelnika tih lokalnih zajednica.

Ukoliko se usvoje ove odluke, skupštine u Tesliću i Rudom bit će raspuštene iz razloga što nakon provedenog postupka opoziva nisu opozvani lokalni načelnici Milan Miličević i Rato Rajak.

Ako dođe do raspuštanja tih lokalnih skupština, o tome će biti obaviještena Centralna izborna komisija BiH, a Vlada će imenovati privremene organe općina Teslić i Rudo, koji će obavljati poslove skupštine do njenog konstituisanja.

Zakon o lokalnoj samoupravi u RS propisao je da Narodna skupština može, na prijedlog Vlade, da raspusti skupštinu ako nakon provedenog postupka opoziva gradonačelnik, odnosno načelnik općine ne bude opozvan.

Među preostalim tačkama dnevnog reda su nacrti zakona o izmjenama i dopunama zakona o javno – privatnom partnerstvu, koncesijama te o zaštiti životne sredine.

Bit će riječi i o izvještaju Pravobranilaštva o radu za prošlu godinu, te  prijedlogu odluke o usvajanju dijela Plana parcelacije za autoput i gasovod dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača po skraćenom postupku za dionicu Brčko-Bijeljina-Rača, kao i prijedlogu odluke o izradi Plana parcelacije za autoput Banja Luka-Prijedor.

Plan parcelacije za autoput Banja Luka – Prijedor po skraćenom postupku je predložen na period od deset godina, u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i građenju.

Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor – Novi Grad (prva faza Banja Luka – Prijedor) je potpisan između Vlade RS i kineske kompanije „SDHS-CSI BH“ u decembru 2018. godine.

Koncesionar je podnio inicijativu Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS za donošenje Odluke o izradi Plana parcelacije za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor, čije usvajanje je preduslov za rješavanje imovinsko pravnih poslova.

Ukupna dužina autoputa iznosi 42 km.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo