7°C
Mostar 9°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

09.12.2019 / 09:22 Svijet - Povrijeđeno šest osoba

Četiri rakete pogodile bazu američkih vojnika u Bagdadu

Četiri rakete pogodile bazu američkih vojnika u Bagdadu
Foto: Reuters / Vijesti.ba
Četiri rakete pogodile su vojnu bazu kod aerodroma u Bagdadu gdje se nalaze američki vojnici, a u napadu je šest osoba povrijeđeno, saopštila je vojska.

Bezbjednosni izvori izjavili su za France-Presse da su svi povrijeđeni pripadnici elitne jedinice za borbu protiv terorizma, iračke jedinice koju obučavaju i naoružavaju SAD. Dvoje povrijeđenih su u kritičnom stanju, navela je vojska.

U Iraku, proiranske oružane frakcije imaju sve više uticaja i integrisane su u bezbjednosne snage. Vojska je dodala da su našli lokacije sa kojih su ispaljene rakete kao i druge projektile koji još nisu eksplodirali, ukazujući da je napad mogao da ima još teže posljedice. U bazi koja je pogođena nalaze se i američki vojnici i diplomate. Ovo je deveti napad u šest nedjelja na baze gdje se nalaze američki vojnici ili na američku ambasadu u obezbijeđenoj Zelenoj zoni u Bagdadu.

Iako u napadu nema žrtava, takvi napadi zabrinjavaju SAD koje planiraju da pošalju dodatnih pet do sedam hijada vojnika na Bliski istok. Do sada niko nije preuzeo odgovornost za ove napade, ali Washington krivi iračke oružane frakcije koje podržava Iran, koji je veliki američki neprijatelj, prenosi Beta.

Iran naoružava, finansira i obučava najradikalnije frakcije Hašd al Šabi, paravojnu iračku koaliciju koja je sada integrisana u državu. Ta koalicija je veća prijetnja za američke vojnike od ekstremista takozvane Islamske države, rekao je jedan američki izvor.

SAD su nedavno uvele sankcije za tri pripadnika grupe Hašd al Šabi, optužujući ih da su uključeni u brutalno suzbijanje protestnog pokreta koji potresa Irak od 1. oktobra.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo