17°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

07.12.2019 / 20:27 Regija - Zagreb

Pilsel na komemoraciji obitelji Zec: Neke od ubojica je Tuđman odlikovao

Pilsel na komemoraciji obitelji Zec: Neke od ubojica je Tuđman odlikovao
Foto:Pixsell/Bruno Fantulin

Centar za suočavanje s prošlošću Documenta i Srpsko narodno vijeće (SNV) održali su danas komemoraciju za Mariju, Aleksandru i Mihajla Zeca koji su ubijeni na današnji datum u večernjim satima 1991. te su najavili da će od gradskih vlasti tražiti imenovanje zagrebačkog trga ili ulice po 12-godišnjoj Aleksandri.

Bit će, kako su rekli, ustrajni u tome da Aleksandra Zec dobije svoj trg ili ulicu do 30. godišnjice ubojstva, tj. do 7. prosinca 2021.

Prije 28 godina merčepovci su ubili Aleksandru Zec. Imala je samo 12 godina

Također će od gradskih vlasti tražiti da se mjesto ubojstva Aleksandre i Marije Zec, planinarski dom Adolfovac na Sljemenu, očisti, da se postave klupice, uredi i označi šetnica na sljemenskoj cesti te da se postavi spomen-ploča.

Majku i kćer odveli na Sljeme i ubili

Podsjetili su kako su zločin počinili pripadnici specijalnih postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova, tzv. merčepovci, koji su nešto iza 23 sata 7. prosinca došli pred kuću obitelji Zec na Trešnjevci te prilikom bijega hicima u leđa usmrtili 38-godišnjeg Mihajla Zeca. Mariju i Aleksandru, koje su svjedočile ubojstvu, odveli su kombijem do Adolfovca gdje su ubijene, a planinarski dom kasnije je izgorio.

Nedugo nakon što je policija pronašla tijela, uhićeni su pripadnici Merčepove postrojbe - Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović, od kojih su neki pred istražnim sucem priznali ubojstva, no na suđenju je utvrđeno kako pred istražnim sucem nisu imali odvjetnika kojeg su po zakonu za tako teško djelo morali imati, pa su njihovi raniji iskazi "izbačeni" te su oni oslobođeni.

Aleksandra, Marija i Mihajlo pokopani su u Gornjoj Dragotinji, pokraj Prijedora, rodnom mjestu Mihajla Zeca.

Neke od ubojica odlikovao Franjo Tuđman

Jedan od inicijatora komemoracije, novinar i urednik portala Autograf Drago Pilsel poručio je da je "epizoda njihova ubojstva jedno od najsramotnijih poglavlja novije hrvatske povijesti".

"Neki od ubojica su kasnije napredovali u karijeri te čak bili odlikovani od tadašnjeg predsjednika Republike Franje Tuđmana, a to dovodi u pitanje obrambeni karakter Domovinskog rata", ustvrdio je Pilsel na komemoraciji.

Voditeljica Documente Vesna Teršelič upitala je političare i hrvatske građane "hoće li znati i pamtiti, ne samo žrtve Domovinskog rata, za koje sabor donosi poseban datum u kalendaru, nego hoće li se pamtiti i sva djeca, njih više od 400, ubijena u Domovinskom ratu".

Zapalili tri svijeće

U ime SNV-a govorio je Saša Milošević koji je istaknuo da je razdoblje 90-ih godina bilo, ne samo slavno razdoblje već i vrlo tužno, crno, tragično i sramotno razdoblje hrvatske povijesti.

Predstavnici Documente i SNV-a postavili su vijenac i zapalili tri svijeće, građani su stavljali ruže te je održana minuta šutnje.

Na komemoraciji su bili i Zoran Pusić u ime Antifašističke lige i Građanskog odbora za ljudska prava te predsjednik SNV-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac.(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo