9°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

07.12.2019 / 18:18 BiH - Grobari socijaldemokratije

Pećanin: Samo u Sarajevu, nastup dvojice lidera simbola korupcije

Pećanin: Samo u Sarajevu, nastup dvojice lidera simbola korupcije

Nekadašnji premijer Grčke i predsjednik Socijalističke internacionale George Papandreou boravi u Sarajevu kao gost na festivalu „Sarajevo Fest umjetnost i politika“.

Forum organizuju Fondacija Društvo zajedničkih vrijednosti i East West Centar, a Papandreou je danas na Festivalu razgovarao sa predsjednikom Fondacije Zlatkom Lagumdžijom, bivšim ministrom vanjskih poslova BiH i predsjednikom SDP-a.

Njihov razgovor na zanimljiv način je opisao poznati novinar i advokat Senad Pećanin, koji je kazao kako je samo u Sarajevu moguće organizovati festival na kojem će govoriti ova dvojica političara.

„Samo u Sarajevu je moguće da na “festivalu umjetnosti i politike”, koji se opisuje progresivnim, građanskim, liberalnim..., bude organiziran panel na kojem nastupaju dva nekadašnja lidera koji su simboli korupcije, pljačke, autoritarnosti, kriminala i rasturanja nekada snažne socijaldemokratske ideje u svojim zemljama“, kazao je Pećanin.

Pećanin smatra kao su George Papandreou i Zlatko Lagumdžija grobari socijaldemokratije u Grckoj i u BiH. On je podsjetio da se termin „pasokizacija“ u evropskim političkim krugovima koristi kao termin za propast ljevice, jer upravo je grčka socijaldemokratska stranka Pasok jedna od najodgovornijih za dovođenje grčke u dužničko ropstvo.


“Pasokizacija ljevice je termin već odomaćen u Evropi, a vezan je za Pasok, stranku dinastije Papandreou, kao simbol propasti socijaldemokratije u Evropi. Lagumdžština” bi mogao biti BHS prijevod pasokizacije“, kaže Pećanin.

Podsjećamo, George Papandreou treći, sin bivših grčkih premijera Andreasa Papandreoua i unuk Georgiusa Papandreoua, bio je na funkciji premijera Grčke od 2009. do 2011. godine.

Nakon velike ekonomske krize u Grčkoj, razočarani birači ljevice okrenuli su se pokretu Syriza koji je uskoro predvođen Alexisom Tsiprasom izrastao u političku partiju koja je došla na vlast i započela potrebne reforme za izlazak Grčke iz velike krize.(Vijesti.ba)

Izdvajamo