18°C
Mostar 22°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

07.12.2019 / 13:26 Kultura - Sarajevofest

Nagradu Susan Sontag dobio Oliver Py, francuski reditelj

Nagradu Susan Sontag dobio Oliver Py, francuski reditelj
Olivier Py / Vijesti.ba
Nagrada Susan Sontag za kritičko mišljenje koju ustanovljuju  'Sarajevo Fest umjetnost i politika' i Davide Rieff, sin Susan Sontag, pisac iz New Yorka, bit će dodijeljena danas u Sarajevu.

Nagradu Susan Sontag za 2019. dobio je Oliver Py, francuski reditelj i direktor Festivala Avignon (Avinjon), jednog od najvećih i najvažnijih teatarskih festivala na svijetu. Oliver Py je umjetnik, mislilac, kritičar društvenih zbivanja i aktivist. Objavio je brojne tekstove u francuskim novinama štiteći prava manjina. Piše i govori protiv rasizma i policijske brutalnosti. U svojim tekstovima štiti imigrante. Glasan je zaštitnik prava seksualnih manjina. Izrazit je protivnih ekstremnih desničarskih politika.  

U julu 1995, Oliver Py je pokrenuo protest umjetnika tražeći od francuskih vlasti da odmah interveniše u Srebrenici i zaštiti Bošnjake. Svoj protest je nastavio tako što je, zajedno sa još dvoje kolega, započeo štrajk glađu protiv francuske politike u Bosni i Hercegovini.

Oliver Py je kroz cijeli svoj profesionalni život primjer kritičkog mišljenja, izuzetnog umjetničkog stvaralaštva i ljudske čestitosti, navode iz 'Sarajevo Festa umjetnost i politika' uoči dodjele nagrade koja će francuskom reditelju biti uručena danas u 17 sati u Pozorištu mladih.

Susan Sontag je bila jedan od najvećih intelektualaca 20th stoljeća i beskompromisna kritičarka političkih i društvenih događaja. Sontag je došla da pomogne Sarajlijama tokom Opsade, i pisala je o Opsadi u novinama i drugim publikacijama širom svijeta. Za vrijeme Opsade režirala je u Sarajevu predstavu 'Čekajući Godota' Samuela Becketta.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo