12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

07.12.2019 / 13:08 BiH - O izjavama Borovac

MUP HNK: Ne dolazi u obzir dovođenje migranata u Salakovac

MUP HNK: Ne dolazi u obzir dovođenje migranata u Salakovac
Semiha Borovac / Vijesti.ba
Ministrastvo unutrašnjih poslova /MUP/ Hercegovačko-neretvanskog kantona poručilo je da ne dolazi u obzir dovođenje novih migranata u centar Salakovac kod Mostara i da su neprihvatljive izjave o tome ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Semihe Borovac.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona su naveli da su sa bezbjednosnog aspekta potpuno neprihvatljive izjave Borovčeve u kojima iskazuje spremnost Ministarstva da se u Salakovcu osigura smještaj za maloljetnike bez pratnje koji su evidentirani u kampu Vučjak.

"Ne želimo nove bezbjednosne probleme koji se izazivaju jednostranim potezima, bez ikakvih procjena mogućih posljedica koji takvim činom mogu biti prouzrokovane", poručeno je iz kantonalnog MUP-a.

MUP napominje da centar Salakovac djeluje kao centar otvorenog tipa koji migranti slobodno napuštaju i bez ikakvih ograničenja se kreću širim područjem Hercegovačko-neretvanskog kantona, što izaziva strah i nelagodu lokalnog stanovništva.

"Najava bilo kakvog dovođenja novih korisnika Centra, njegovo prebukiranje i stvaranje novih Vučjaka ne dolazi u obzir, jer smo poučeni višemjesečnim iskustvima policije Unsko-sanskog kantona", navodi se u saopštenju MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U MUP-u kažu da je ovaj kanton u velikoj mjeri već opterećen migrantskom krizom, te da su, pored korisnika centra Salakovac, postali jedna od značajnijih migrantskih ruta.

"Postupanje policije u vezi nedozvoljenih radnji migranata postali su skoro svakodnevnica. U ovoj godini, do sada, zabilježeno je preduzimanje mjera i radnji prema migrantima u više od 150 slučajeva", napominju iz kantonalnog MUP-a.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo