10°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 15°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

06.12.2019 / 22:08 Svijet - Predstavnički dom SAD-a

Dvije države za rješenje sukoba Palestinaca i Izraelaca

Dvije države za rješenje sukoba Palestinaca i Izraelaca
Foto: Reuters
Predstavnički dom Kongresa SAD-a usvojio je danas simboličnu mjeru podrške riješenju izraelsko-palestinskog sukoba po modelu dvije države i protivljenja izraelskoj aneksiji dijelova Zapadne obale.

To se smatra oštrim prekorom premijeru Izraela Benjaminu Netanyahuu i predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu.

Rezolucija je usvojena sa 226 glasova "za" i 188 protiv, a pet članova Republikanske stranke se pridružilo članovima Demokratske partije u podršci dokumentu, prenosi Washington Post.

U dokumentu se navodi da "samo rješenje (po modelu) dvije države može da osigura i preživljavanje Izraela kao jevrejske i demokratske države i ispuni legitimne aspiracije palestinskog naroda za njihovu sopstvenu državu".

Također se navodi protivljenje SAD "širenju (jevrejskih) naselja, potezima ka unilateralnoj aneksiji teritorije i naporima da se postigne palestinska državnost van okvira pregovora s Izraelom".

To se smatra indirektnom kritikom Trumpovih nastojanja da legitimizuje izraelske postupke na okupiranoj Zapadnoj obali i anektiranoj Golanskoj visoravni.

List podsjeća da je u novembru državni sekretar SAD-a Mike Pompeo objavio da SAD ne smatraju više da su jevrejska naselja na Zapadnoj obali "protivna međunarodnom pravu", što je izraelska vlada pozdravila, a palestinski lideri osudili.

Izraelski mediji navode da je Netanyahu ove nedjelje razgovarao sa Trumpom o potencijalnoj aneksiji doline Jordana.

On od marta obećava da će anektirati taj dio Zapadne obale i odnedavno o tome govori sve češće dok nastoji da ostane na vlasti poslije dvije runde izbora u Izraelu na kojima nije bilo jasnog pobjednika i nije obrazovana nova vlada.


(Vijesti.ba / BETA)

Izdvajamo