15°C
Mostar 19°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

06.12.2019 / 14:28 Kultura - "Kumbh Mela"

Ambasador BiH u Republici Indiji Muhamed Čengić otvorio izložbu fotografija

Ambasador BiH u Republici Indiji Muhamed Čengić otvorio izložbu fotografija
Foto: MVPBiH - Vijesti.ba

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Indiji Muhamed Čengić otvorio je danas u Indijskom kulturnom centru u Kolkati izložbu fotografija pod nazivom "Kumbh Mela".

Radi se fotografijama koje je ambasador napravio uz podršku počasnog konzula BiH u Mumbaiju Suhasa Mantrija i istaknutog blogera i fotografa Prakasha Banga.

Na otvaranju izložbe je predstavljen i katalog - zbirka fotografija nastalih u februaru 2019. godine tokom najvećeg i najstarijeg hinduističkog vjerskog rituala Prayagraj Kumbh Mela na ušću Rijeka Yamuna i Ganga, koji je ove godine posjetilo više od sto miliona ljudi, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarastva vanjskih poslova BiH.

Ambasador Čengić govorio je na otvaranju izložbe i predstavio katalog sa 30 fotografija. Zahvalio je Ministarstvu vanjskih poslova Indije, vladama saveznih država Utar Pradeš i Zapadni Bengal, Indijskom kulturnom centru u Kolkati, kao i počasnim konzulima BiH u Indiji.

Naglasio je da predstavljanje zbirke fotografija s najvećeg vjerskog rituala u Indiji ima za cilj prikazati bogatu indijsku tradiciju i kulturu i poslati poruku univerzalne povezanosti, mirnog suživota i globalnog jedinstva. Izrazio je očekivanje da će uz podršku Indijskog kulturnog centra ta izložba uskoro biti organizirana i u Nju Delhiju.

Glavni sekretar guvernera Zapadnog Bengala Shri Satish Chandra Tewari i zamjenik generalnog direktora Indijskog kulturnog centra Prashant Pise izrazili su zahvalnost ambasadoru Čengiću za organizaciju izložbe koja na jedinstven način prikazuje Kumbh Mela kroz fotografiju i pogled diplomate.

Podršku u organizaciji izložbe dali su i Indijski kulturni centar, Ministarstvo vanjskih poslova Indije i počasni konzul BiH u Kolkati Sanjay Agarwal.

Izložba će biti postavljena do 10. decembra, navodi se u saopćenju.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo