2°C
Mostar 3°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

06.12.2019 / 10:55 BiH - Komesarka Mijatović

Stravični uslovi života u Vučjaku, vlasti moraju preuzeti odgovornost

Stravični uslovi života u Vučjaku, vlasti moraju preuzeti odgovornost
Foto: Avaz - Vijesti.ba

Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović sumirala je danas utiske o posjeti improvizovanom kampu za migrante "Vučjak", te prihvatnim centrima "Bira" i "Sedra" u Bihaću i Cazinu, kao i prihvatnom centru "Ušivak" u Sarajevskom kantonu.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu ponovila je da je šokirana onim što je vidjela na Vučjaku.

"Ovo ponavljam zato što nije prvi put da idem u kampove, te mjesta gdje postoje konflikti i situacije koje su vrlo problematične za društvo i države. No, ono što sam vidjela na Vučjaku bilo je nešto što zaista nikada prije nisam vidjela. Na Vučjaku su uslovi života stravični. To se vidjelo i prije dolaska hladnog vremena, a nakon što su se temperature spustile ispod nule, postali su nehumaniji, ako je to uopšte moguće. Ljudska bića, uključujući i nekoliko maloljetnika, zgurani su u blatu na bivšoj deponiji smeća tik uz područja na kojima su minska polja. Nemaju tekuće vode, a sanitarni i higijenski uslovi su stražni", upozorila je Mijatović, prenose Vijesti.ba.

Kako je poručila, držati ljude u takvim uslovima nečovječno je i neprihvatljivo.

"Nikada taj kamp nije trebalo ni otvoriti. Trebalo ga je zatvoriti prije nekoliko mjeseci. Dobijala sam uvjeravanja, međutim, to što nije došlo do zatvaranja upravo je jedan od razloga moje posjete", dodala je ona.

Dok vlasti čekaju, situacija sve gora

Vlasti jednostavno moraju zatvoriti ovaj kamp, dodala je, a migrante koji tamo borave preseliti i osigurati im pristojan smještaj. U tom kontekstu, podsjetila je na jučerašnji sastanak sa ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, koji ju je uvjerio da će se to desiti.

"Što vlasti duže čekaju da nešto preduzmu, situacija je sve gora. Broj ljudi koji treba preseliti nije prevelik. Govorim o 500-600 ljudi. Vlasti nemaju nikakvog izgovora da ne interveništu", kategorična je komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava.

Podjednako je zabrinuta i situacijom u kojoj se nalaze migranti i azilanti koji u Bihaću i drugim dijelovima BiH spavaju na otvorenom ili u napuštenim građevinama, uz poruku da je to situacija koju bi vlasti pod hitno trebale rješavati na puno bolji način.

"Država mora osigurati da u cijeloj zemlji postoje odgovarajući prihvatni kapaciteti, te bolju humanitarnu pomoć i pristup registraciji u USK. Ovaj kanton i njegova vlast uradili su određeni dio posla, ali to nije dovoljno. Jedan od razloga što postoje još veći problemi u USK je to što se država apsolutno ne uključuje da bi pomogla ovom kantonu", rekla je Mijatović.

Naglasila je se cijela država - od Federacije BiH, Republike Srpske do svih kantona - mora uključiti u prješavanje problema migranata, te preduzeti odgovornost.

Navela je i da bi registracija migranata trebala biti ekspeditivnija, kao i da bi se Republika Srpska trebala uključiti u problem migracija u BiH.

"I RS bi se trebala uključiti te ravnomjerno prihvatiti ogdovornost. RS i nekoliko kantona u FBiH za sada odbijaju da preuzmu odgovornost i broj migranata koji se trenutno nalazi u BiH je nekih 8.000. Ne postoji nešto što bi vlasti mogle reći da se tom broju ne može pomoći u smještaju. To je sasvim savladiv broj a sredstva su na raspolaganju. Pitanje političke volje je veće pitanje od pitanja sredstava. Neke vlasti su u potpunosti svjesni problema, a neki politički akteri potpiruju strahove stanovništva time što šire potpune neistine o migrantima. Važno je da se suzdrže od takve stigamitizirajuće propagande. Neke od izjava koje sam pročitala od zvaničnika u BiH su zaista šokantne. Da ne govorim o situaciji u kojoj smo mi bili 90-ih godina. Ovo što se dešava u BiH je zaista sramotno", potcrtala je komesarka za ljudska prava pri Vijeću Evrope.

O vraćanju migranata iz Hrvatske u BiH

Osvrnula se i na praksu vraćanja migranata iz Hrvatske u BiH.

"Brojni sagovornici i ljekari su mi dali izvještaje o migrantima koji bivaju premlaćeni i kojima se oduzima ono što imaju kod sebe, ukljujčujući i obuću. Ovakvo nečovječno ponašanje je suprotno konvenciji o ljudskim pravima. Premijeru Hrvatske sam 2018. godine postavila pitanje u vezi sa tim i situacija se od tada samo pogoršala. Takve radnje ne mogu proći nekažnjeno", navela je ona.

Mijatović je imala i poruku za medije.

"Sami znate da imate ogromnu odgovornost. Bez vas bi brojna kršenja ljudskih prava ostala neotkrivena. To vam daje moć i veliku odgovornost i ovo nije prvi put da govofim o tome. Mediji moraju štititi dostojanstvo i identitet migranata. Možete biti dio rješenja kad ste objektivni i kad izbjegavate senzacionalizam. Ovih nekoliko dana sve što sam čula izgleda da bi u BiH živjeli u raju kad ne bi migranti ovdje živjeli", poručila je.

Naglasila je i da će nastaviti da prati situaciju u Bosni i Hercegovini i čitavoj regiji i da će djelovati na evropskom nivou, da bude pristup humaniji i usklađeniji sa ljudskim pravima.

"Da li će moja nastojanja dovesti do promjena je više pitanje političke volje nego sredstava. Migranti s kojim sam razgovarala su od mene tražili da budem njihov glas i to svakako namjeravam da uradim", navela je.

Mijatović je odgovorila i na pitanje zašto EU ne želi da otvori granice. "To što postoje zemlje u EU koje ne žele da prime migrante isto nije izgvoor da se uradi ono što je moguće. Nova Evropska komisija je započela sa radom i uskoro ću imati sastanke na kojima će se govoriti o strategijama", istakla je komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava.

Mijatović je kazala i da se u Hadžićima lokalno stanovništvo ponaša herojski i da je kamp Ušivak jedan od svjtlih primjera kako se treba raditi.

"To što migranti žele da idu prema Unsko-sanskom kantonu ne mogu ja niti bilo ko drugi kontrolisati. Njima treba pomoći da ne dolazi do stravičnog kršenja ljudskih prava. Bitno je da ispunjavamo uslove koje su nam dale konvencije", kazala je.

Upitala je medije i da li su sigurni da svi migranti hoće u EU, s obzirom da među njima ima i žena žrtava nasilja kao i djece.

"Ono čega se stidim je upravo način na koji govorimo o tim ljudima, kao da znamo šta hoće. To je pogrešno i zato postoje još veći problemi", izjavila je Mijatović.

Naglasila je i da postoje evropske zemlje koje konstantno primaju migrante, poput Portugala i Grčke te je poručila: "Nemojte misliti da je BiH centar svijeta". 

Dodik govori loše o migrantima

Upitala je i da li su migranti "najveći problem ove države".Na konstataciju novinara kako je EU 90-ih znala koga prima, jer su stanovnici BiH imali pasoš ili ličnu, te da "mi ne znamo ni ko su ni kamo žele", Mijatović je oštro odgovorila: "Nije tačno da ne žele da se registruju. Jedan od problema je način na koji razmišljate kao mediji i zaista sam razočarana".

Spomenula je i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika za kojeg je kazala kako je jedan od onih koji govore loše o migrantima.

"Dodik je prvi na listi onih koji govore strašne stvari, isto tako kanton u Hercegovini i djeca migranata u Salakovcu koja ne idu u školu jer to odbijaju lokalne vlasti", navela je.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo