16°C
Mostar 21°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

05.12.2019 / 21:11 Kultura - Sarajevo

Otvorena izložba 'Mehmed Zaimović: Tajna slikarevog ateljea'

Otvorena izložba 'Mehmed Zaimović: Tajna slikarevog ateljea'
Foto: FENA - Vijesti.ba

Prva posthumna izložba posvećena stvaralaštvu slikara Mehmeda Zaimovića (1938. Tuzla - 2011. Sarajevo) večeras je otvorena u Bošnjačkom institutu - Fondaciji Adila Zulfikarpašića.

Postavku izložbe "Tajna slikarevog ateljea" čine 43 rada u tehnici ulja na platnu, nastala u periodu od 1966. do 2011.godine.

Izložbom se nastoji u fokus staviti slikarski opus čija je vrijednost već odavno potvrđena, ali koji zaslužuje biti reaktueliziran i nanovo osvijetljen.  

Po riječima kustosa Zbirke umjetničkih djela Bošnjačkog instituta Ermina Lagumdžije, slikarska ostavština  Mehmeda Zaimovića zauzima bitno mjesto u bosanskohercegovačkoj umjetnosti druge polovine 20. i početka 21. stoljeća.

- O Zaimovićevom osebujnom likovnom jeziku, kao autentičnoj sintezi kulturnog nasljeđa Bosne i Hercegovine i duha modernih evropskih umjetničkih stremljenja , pisali su brojni domaći i strani historičari umjetnosti i likovni kritičari. Na tragu promišljanja o sudbini Zaimovića i utjecaja njegovog djela na današnje likovno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, nastao je koncept prve posthumne izložbe njegovih radova. Postavka je inspirisana životom posvećenom umjetnosti, autora čija visoka etičko - estetička načela opstaju kao mističan spomenik predanosti i posvećenosti umjeničkom pozivu - kazao je Lagumdžija. 

Nasuprot brojnim profesionalnim uspjesima, Zaimovićev kasniji život obilježen je i ličnom tragedijom - gubitkom sina Karima, autora danas kultne knjige priča "Tajna džema od malina", koja je poslužila kao inspiracija za naziv izložbe "Mehmed Zaimović: Tajna slikarevog ateljea".

Izložbu, koja će biti otovorena do 13. marta 2020. godine,  podržali su  Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo