19°C
Mostar 25°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

05.12.2019 / 20:00 BiH - Direktor IFIMES-a

Bećirović: Novalić je primjer kako treba raditi u interesu građana

Bećirović: Novalić je primjer kako treba raditi u interesu građana
Foto: Screenshot - Vijesti.ba

Direktor IFIMES-a iz Ljubljane Zijad Bećirović kazao je gostujući u emisiji Info Arena da je federalni premijer Fadil Novalić primjer kako treba raditi u interesu građana a ne baviti se svakodnevnim političkim temama.

Bećirović je komentirao temu "mini Shengen" koja se u posljednje vrijeme sve više spominje u regionalnoj javnosti. On je kazao kako se u historiji Balkana, posebno u posljednjih 30 godina svaki put kada neko pokrene neku inicijativu nađe neko ko se protivi tome iz raznih razloga.

"Kada se radi o mini Shengenu, mi trebamo unaprijediti saradnju među nama, jer ima toliko unutrašnjih rezervi. Navest ću primjer BiH, tri četvrtine ekonomskih tokova odvija se u FBiH, a jedna četvrtina u entitetu RS. Bilo bi normalno ili tome približno, kada bi dvije trećine ekonomskih tokova bile u Federaciji, a jedna trećina u RS. Znači nešto u toj zemlji nije uredu, nije uspostavljena saradnja, a u mnogim aspektima to nije jedinstveno tržište", kazao je Bećirović.

On je kazao kako bi ekonomska klima mogla biti bolja za sve građane, a najbolji primjer za to je, kako je kazao Bećirović, premijer Federalne vlade Fadil Novalić.

"On je čovjek biznismen koji sebe ne smatra političarem, i koji je postigao zavidne rezultate u poprilično nemogućim okolnostima, i koji je imao izvanrednu saradnju s bivšom premijerkom RS-a Željkom Cvijanović, a sada ima dobru saradnju s premijerom Radovanom Viškovićem. Mislim da se na takav način rješavanjem životnih problema a ne bavljenjem visokom politikom, to je primjerenije za stranačke čelnike, može unaprijediti dodatno saradnja. Ti entiteti napreduju, ali ne napreduju onoliko koliko je potrebno za građane BiH i koliko ti entiteti imaju potencijala da se iskoriste", kazao je Bećirović.

Prema njegovom mišljenju mini Shengen mi povezivanjem zemalja unaprijedio saradnju i odnose, iako ima onih koji kažu da je to Velika Srbija ili Velika Albanija.

"Tom ludilu nema kraja, to sve nema smisla, jer radi se o jednoj najozbiljnijoj inicijativi u proteklih 30 godina koja ima šanse da uspije, a razlog je vrlo jednostavan. Političke stukture su jednostavno pristisnute od javnosti i lokalnih privrednika da nešto moraju napraviti, jer će ih ljudi zamijeniti na izborima a neke možda i na ulici. Ovo je idealan trenutak da se nešto unaprijedi u regionu", kazao je on.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo