9°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

05.12.2019 / 20:00 Regija - Rada Borić za Vijesti.ba

Sudbina studenata iz Nigerije je institucionalno nasilje Hrvatske

Sudbina studenata iz Nigerije je institucionalno nasilje Hrvatske
Foto: Vijesti.ba
Sudbina dvojice nigerijskih studenata upozorava na rastući rasizam, usudila bih se ći institucionalno nasilje, kazala je za Vijesti.ba potpredsjednica Nove ljevice i zastupnica u Skupštini Grada Zagreba Rada Borić komentirajući slučaj dvojice studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija protjerala u BiH.

Borić dodaje da nezakonito postupanje prema dvojici "različitih" samo zato što su "različiti" nije više tek čin pojedinaca ili skupina.

"Dodatno, ovakav postupak policije potvrđuje strahove i saznanja o nasilnim postupcima prema izbjeglicama i  migrantima koji ilegalno, a kako bi drukčije, ulaze u Hrvatsku", kaže ona.

Ona kaže da se - u želji da se, bespogovorno, poslušnički, zadovolje uvjeti koje Hrvatska mora ispuniti da bi ušla u Schengen - humano postupanje posve zaboravilo.

"Slike bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića s izbjeglicama kao da su izblijedile, a policija je počela "aktivno" zaboravljati svoju ulogu koja uključuje poštivanje humanitarnih prava i zakona. Ili je upravo dobila instrukcije za brutalno vraćanje ljudi, ne bi li ih obeshrabrila i odvratila od Evrope, iako oni ne snose odgovornost za sukobe, ratove, ekonomske nedaće, i  potjerala ih natrag "odakle su došli". Što dalje od adventskih svjetala", pita se Borić.

Borić ističe kako ovaj događaj briše i vrijednosti kojima smo se znali ponositi i hvaliti, kao dobri domaćini gostoljubivošću.  

"Svjedočili smo, nažalost, nasilju nad stranim turistima koji su već stradavali od "revnih građana", a ukoliko i institucije nastave sumnjičiti i privoditi svakog budućeg gosta, zaustavljati i nasilno vraćati svakoga za kojega se procijeni da nije "naš" bojom kože, porijeklom, vjerom, seksualnom orijentacijom, bojim se da smo nepovratno izgubili ljudskost", zaključila je Rada Borić. 
(Vijesti.ba )

Izdvajamo