11°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

05.12.2019 / 19:24 Svijet - Predsjednik Turske

Erdogan: NATO treba podržati Tursku u ofanzivi protiv sirijskih Kurda

Erdogan: NATO treba podržati Tursku u ofanzivi protiv sirijskih Kurda
Foto: Vijesti.ba

NATO saveznici trebali bi podržati  Tursku u sukobu s borcima sirijskih Kurda nakon što je Ankara povukla protivljenje vojnim planovima alijanse za Poljsku i baltičke zemlje, navodi u četvrtak emiter programa NTV izjavu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Uoči jučerašnjeg samita u Londonu, Turska je razbjesnila ostale članice NATO-a tvrdeći da će blokirati vojni plan alijanse dok ona ne proglasi kurdsku miliciju YPG terorističkom organizacijom, a protiv koje je pokrenula vojnu ofanzivu prije dva mjeseca.

Erdogan je izjavio novinarima u Londonu da je Turska povukla protivljenje planu odbrane baltičkih zemalja nakon što su generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i čelnici Njemačke, Francuske i Poljske zatražili tursku podršku.

- Nakon razgovora s mojim kolegama, rekao sam „da“ njihovom planu, ali da nas oni ne smiju napustiti u borbi protiv terora – izjavio je Erdogan za NTV.  

Stoltenberg je izjavio nakon samita da saveznici nisu raspravljali kako da okarakteriziraju kurdsku paravojsku YPG tokom razgovora, prenosi RT.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo