26°C
Mostar 32°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 31°C
Bihać 31°C
Powered by Dark Sky

05.12.2019 / 18:19 BiH - Bratislava

Brkić na 26. sastanku Ministarskog vijeća OSCE-a

Brkić na 26. sastanku Ministarskog vijeća OSCE-a
Foto: MVPBiH - Vijesti.ba

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjeluje na 26. sastanku Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE), koji se održava 5. i 6. prosinca 2019. godine u Bratislavi, Slovačka Republika, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Na sastanku koji se održava pod slovačkim predsjedanjem OSCE-om i na kojem sudjeluju ministri vanjskih poslova 57 zemalja članica ili njihovi zamjenici, izvršen je pregled i procjena sigurnosne situacije u euroatlantskom i euroazijskom području te je raspravljano o radu Organizacije u svim područjima njezina djelovanja.

U svom obraćanju, zamjenik Brkić čestitao je Slovačkoj Republici i ministru vanjskih poslova Miroslavu Lajčaku na uspješnom predsjedanju OSCE-om u 2019. godini tijekom koje se svijet suočavao s nedostatkom dijaloga, nepovjerenjem, jednostranim akcijama i narušavanjem sustava utemeljenog na pravilima međunarodnog prava.

Pozdravio je napore OSCE-a u Ukrajini, koji su rezultirali boljom situacijom u toj zemlji nego što je bila u vrijeme prošlogodišnjeg sastanka OSCE-a u Milanu kada je kriza u Azovskom moru bila na vrhuncu. Naveo je da je sigurnosna situacija na područjima sukoba i dalje vrlo nestabilna te izrazio žaljenje što je trenutni broj kršenja primirja ponovno dostigao statistiku prije primirja koje je Trilateralna kontakt grupa dogovorila u srpnju 2019. godine. Pozvao je sve strane da u potpunosti i bezuvjetno poštuju primirje, prekinu sva neprijateljstva i provedu odredbe Sporazuma iz Minska.

Uime trećeg najvećeg kontingenta u okviru Specijalne promatračke misije (SMM) OSCE-a u Ukrajini, pozvao je strane u sukobu da omoguće slobodu kretanja i pruže potpunu sigurnost svim pripadnicima SMM-a. Bosna i Hercegovina podržava i aktivnosti OSCE-a u pronalaženju mirnog rješenja sukoba u Gruziji i Nagorno-Karabahu, gdje je potrebno osnažiti mirovne procese kako bi se postigli veći rezultati i izravne koristi za ljude u toj regiji.

Zamjenik Brkić iskazao je potporu Misiji OSCE-a u BiH te izrazio očekivanje da će Misija zajedno s Uredom OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) pružiti stručnu pomoć Bosni i Hercegovini u budućim reformama izbornog sustava kako bi se osigurala provedba presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH i relevantnih preporuka ODIHR za BiH.

Na kraju obraćanja, zamjenik Brkić pozdravio je nadolazeće albansko predsjedanje OSCE-om u 2020. godini i dodao da će to biti prilika i da cijela regija zapadnog Balkana pokaže svoju predanost obvezama i načelima Organizacije.

Na marginama ministarskog sastanka OSCE-a, zamjenik Brkić sastao se s ministrom vanjskih poslova i trgovine Irske Simonom Coveneyem s kojim je razgovarao o bilateralnoj suradnji, potpori Irske europskim integracijama BiH i mogućnostima za unapređenje ekonomske suradnje. Razmijenjene su informacije o međusobnim potporama u kandidaturama pri međunarodnim organizacijama i tijelima.

Na sastanku zamjenika Brkića i predstavnika OSCE-a za slobodu medija Harlema Desira razgovarano je o slobodi medija u BiH i poboljšanju uvjeta za slobodan rad novinara.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo