31°C
Mostar 35°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 34°C
Bihać 34°C
Powered by Dark Sky

05.12.2019 / 13:52 BiH - Vlada FBIH

Ukupni prihodi u FBiH u prvih devet mjeseci skoro 7 milijardi maraka

Ukupni prihodi u FBiH u prvih devet mjeseci skoro 7 milijardi maraka
Vlada FBIH / Vijesti.ba
Federalno ministarstvo financija upoznalo je Vladu FBiH o pokazateljima iz konsolidiranog izvješća o izvršenju proračuna FBiH, županija i općina, financijskih planova izvanproračunskih fondova FBiH za razdoblje siječanj - rujan 2019. godine.

U izvješću se navodi da su ukupni prihodi iznosili 6.897,9 milijuna maraka, što je za 541 milijun ili za 8,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a ostvarenje u odnosu na plan je 69,6 posto.

Ukupni rashodi u prvih devet mjeseci iznosili su 5.630,6 milijuna maraka, te su za 384,8 milijuna maraka ili za 7,3 posto viši u odnosu na 2018. godinu, a ostvarenje u odnosu na plan je 60,2 posto, priopćio je u četvrtak Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH nakon sjednice u Mostaru.

Tekući transferi drugim razinama vlasti iznosili su 50 milijuna maraka, pojedincima 2.260,2 milijuna maraka, neprofitnim organizacijama 118,5 milijuna maraka, javnim poduzećima 114,7 milijuna maraka, privatnim poduzećima i poduzetnicima 68 milijuna maraka, dok su drugi tekući rashodi bili 35,5 milijuna maraka.

Konsolidirani kapitalni transferi su za devet mjeseci 2019. godine iznosili 79 milijuna maraka i u odnosu na isto lanjsko razdoblje veći su za 14,9 milijuna maraka.

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci sve su razine vlasti Federacije BiH ostvarile pozitivan financijski rezultat od 764,7 milijuna maraka. Lani je u ovom razdoblju, također, ostvaren pozitivan rezultat od 449,4 milijuna maraka.

Ukupan financijski rezultat na razini proračuna Federacije BiH za razdoblje siječanj - rujan 2019. godine iznosi 276,3 milijuna maraka, županija 334,8 milijuna maraka, općina 94,5 milijuna maraka, na razini sektora socijalne zaštite, odnosno izvanproračunskih fondova 59,1 milijun maraka, navodi se u priopćenju.

Vlada FBiH prihvatila informaciju o izradi federalnih propisa

Federalna vlada prihvatila je u četvrtak na sjednici u Mostaru informaciju Ureda Vlade BiH za zakonodavstvo i usuglašenost s propisima Europske unije o realiziranju zaključka od 30. 5. 2019. godine.

Tim su zaključkom pojedina federalna ministarstva, federalne uprave i agencije zaduženi da odmah poduzmu mjere na pripremi propisa s ciljem otklanjanja njihove međusobne neusuglašenosti, postupanja po presudama Ustavnog suda BiH, Ustavnog suda FBiH i Europskog suda za ljudska prava, donošenja propisanih podzakonskih propisa i utvrđivanja prečišćenih tekstova zakona i drugih propisa iz svoje nadležnosti, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Danas su federalna ministarstva, federalne uprave i Agencija za državnu službu FBiH, koji nisu u cijelosti postupili po zaduženju od 30. 5. 2019. godine, zaduženi da bez odlaganja poduzmu daljnje aktivnosti s ciljem njihovog konačnog i sveobuhvatnog realiziranja. O tim aktivnostima su dužni, u roku od 90 dana, izvijestiti Vladu FBiH.

Federalna vlada na sjednici je prihvatila i informaciju Ureda Vlade BiH za zakonodavstvo i usuglašenost s propisima EU o uočenim problemima i manjkavostima važećih, kao i propisa u pripremi.

Vlada je utvrdila više zaključaka kojih su se federalni organi uprave, federalne upravne organizacije, kao i službe koje ona osniva, dužne pridržavati pri izradi propisa, navodi se u priopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo