18°C
Mostar 20°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

05.12.2019 / 13:44 Politika - Ljubljana

Komšić i Džaferović sa premijerom Slovenije o EU putu BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović razgovarali s predsjednikom Vlade Republike Slovenije Marjanom Šarecom.

Naglašeni su tradicionalno dobri i prijateljski odnosi BiH i Republike Slovenije, što potvrđuju intenzivni bilateralni susreti na svim nivoima. Istaknuto je da BiH želi jačati odnose i saradnju s Republikom Slovenijom u raznim oblastima, posebno na ekonomskom planu.

Republika Slovenija snažno podržava proces proširenja EU na Zapadni Balkan. Bez Zapadnog Balkana EU neće biti kompletna, naglašeno je na sastanku. Iskazana je jasna podrška Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost na dosadašnjoj podršci i pomoći Republike Slovenije prema BiH u procesu integracija u EU.

Sagovornici su razgovarali i o problemu ilegalnih migracija u Bosni i Hercegovini i Evropskoj uniji.  Istaknuto je da je potrebno zajedničkim pristupom prema institucijama Evropske unije i nove Evropske komisije riješiti pitanje migracija na zadovoljavajući način.

Prije sastanka s premijerom Republike Slovenije Marjanom Šarecom upriličen je razgovor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora s članovima akademske zajednice na temu „Pogledi/stajališta na ustavnopravna pitanja Bosne i Hercegovine“, koji je održan na Novoj univerzi u Ljubljani.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo