19°C
Mostar 24°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

05.12.2019 / 13:36 Politika - Predstavnički dom BiH

Nikšić, Osmanović i Šarović o ekspozeu Zorana Tegeltije

Nikšić, Osmanović i Šarović o ekspozeu Zorana Tegeltije
Foto: Vijesti.ba
Poslanik SDS-a Mirko Šarović kaže da je Zoran Tegeltija tokom izlaganja svog ekspozea kao budući predsjedavajući Vijeća ministara BiH termin „privrženost vladavini prava i Ustavu BiH“ spomenuo 15 puta, ali da nijednom nije spomenuo poštivanje postojećih zakona.

- Obzirom da to niste spomenuli, ja imam pravo da mislim da niste sigurni u ovaj odgovor ili da bi on bio problematičan - rekao je Šarović, tokom diskusije o programu rada budućeg saziva Vijeća ministara BiH, koje je prethodno poslanicima izložio Tegeltija.

Kada je u pitanju saradnja sa NATO-om, Šarović ističe da to pitanje Tegeltija nije spominjao u svom ekspozeu.

- O NATO-u ste rekli samo jednu rečenicu - da treba da imamo saradnju u skladu sa vlastitim interesima. O ovom važnom pitanju nedostaju neki odgovori koje želimo da čujemo od vas - vaš jasan stav, ma kakav on bio. A odgovori moraju da budu potpuno nedvosmisleni - dodao je Šarović.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA Adil Osmanović navodi da je Tegeltijin ekspoze dobro odvagan, nije ulazio u neke teške političke teme, i da je dao prostora i entitetima i kantonima, onako kako to i Ustav BiH predviđa.

Osmanović kaže da se slaže s Tegeltijom kada je u pitanju rješavanje problema migracija, da treba iznaći dodatna finansijska sredstva da bi se pomoglo Graničnoj policiji BiH, kao i da se uključe svi nivoi vlasti.

- Nadam se da ćete vi učiniti sve da i na prostoru RS-a imamo prihvatne kampove i centre gdje bi se smjestili ti ljudi koji dolaze u BiH, a posebno bi bila dobra vijest da ste kazali da treba uključiti sve MUP-ove u BiH, da se pomogne GPBiH - dodao je Osmanović.

Poslanica Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić upitala je Tegeltiju kako će se odnositi prema pitanjima oko kojih ne postoji potpuna saglasnost u BiH.

- Nažalost, kod nas je itekako izraženo da nemamo istovjetna razmišljanja i potpunu saglasnost o najvažnijim pitanjima u BiH, počev od Ustava pa nadalje. Svjedoci smo da se stalno govori, a prije svega šef partije iz koje on dolazi, da se zastupaju interesi entiteta, a nikako interesi države BiH - rekla je Marinković-Lepić.

Pitala je Tegeltiju i šta će se odmah poduzeti kako bi se spriječio ilegalan ulazak migranata u BiH.

Mira Pekić iz PDP-a kaže da joj je iz Tegeltijinog izlaganja ostalo nejasno da li će budžetski okvir za finansiranje institucija BiH ostati u dosadašnjem iznosu od 950 miliona ili će se on povećavati?

- Nisam čula nijednu riječ koja se tiče usklađivanja koeficijenata raspodjele prihoda od indirektnih poreza. RS je tužila FBiH za 34,5 miliona KM za period juli 2017. do kraja 2018. godine. U slučaju da raspodjela prihoda ne bude vršena pravično i regularno, može doći do fiskalne nestabilnosti - poručila je Pekić.

Poslanik Nermin Nikšić (SDP BiH) kaže da ima jako pozitivno iskustvo u saradnji s Tegeltijom, dok je on bio ministar u Vladi RS-a, te se nada da će se to i ubuduće nastaviti.

- Međutim, koliko god da je on rekao u svom ekspozeu i bilo šta da je u njemu naveo, sigurno ne bi odredilo njegovu sudbinu kao kandidata jer postoji potrebna većina da se izabere predsjedavajući Vijeća ministara - dodao je Nikšić.

Navodi kako želi vjerovati da je Program reformi BiH po svom sadržaju ANP, a Tegeltija je dao sasvim dovoljno naznaka da će provoditi ono što u tom dokumentu piše.

- Ovdje je ključno pitanje koliko ste iskreni i opredijeljeni u namjeri da provedete reforme ili je ovo ustvari samo lijepo upakovana „šarena laža“ kako bi došlo do formiranja Vijeća ministara, a nakon toga opet svako na svoju stranu - istakao je Nikšić.

D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo