22°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

05.12.2019 / 12:57 Politika - Predstavnički dom BIH

Rasprava o Tegeltijinom ekspozeu: Od 'ohrabrujući' do 'neuvjerljiv'

Rasprava o Tegeltijinom ekspozeu: Od 'ohrabrujući' do 'neuvjerljiv'
Foto: Fena / Vijesti.ba
U Predstavničkom domu Parlamenta BiH u toku je diskusija o programu rada novog saziva Vijeća ministara BiH, koji je prethodno poslanicima izložio mandatar Zoran Tegeltija (SNSD).

Poslanik Šemsudin Mehmedović (SDA) ocijenio je da je Tegeltijin ekspoze veoma ohrabrujući, jer ima mnogo državničkih postavki koje jačaju državu BiH i njene institucije.

- Ima mnogo integrirajućih elemenata koje je on unio u ovaj svoj ekspoze. Kažem, veoma je ohrabrujući - istakao je Mehmedović.

Prema njegovim riječima, u Tegeltijinom ekspozeu nije mogao naći nijednu političku izjavu, a to govori da je on više profesionalac nego političar.

- Kada bismo mogli da izolujemo gospodina Tegeltiju od njegovog političkog šefa, siguran sam da bi BiH i ova zajednica bila mnogo sretnija nakon završetka njegovog mandata - uvjeren je Mehmedović.

Interesuje ga, navodi, i da li će Tegeltija poštivati i odluke sudova, što domaćih, što međunarodnih.

- Da li će se poštovati i Zakon o zastavi BiH, ili ćemo ponovo imati neku dramu kao u Predsjedništvu BiH? Da li će se negirati genocid u Srebrenici? Da li će kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH posjetiti Potočare i time poslati jednu pomirljivu poruku građanima? Da li će svojim djelovanjem i političkim izjavama početi poštivati jednakopravnost sva tri naroda i građana u BiH, ili će u duhu svog političkog šefa nastaviti omalovažavati, ponižavati i osporavati temeljna ljudska prava i slobode svih u BiH - bosanski jezik, narod, etničku pripadnost, pa čak i vjerske slobode - samo su neka pitanja koja je Tegeltiji uputio Mehmedović.

Predsjedavajući Kluba poslanika DF-a Dženan Đonlagić, između ostalog, ističe kako je vrlo važno da je Tegeltija u svom ekspozeu naveo da će mu polazna osnova za saradnju sa NATO savezom u narednom periodu biti Program reformi BiH.

Zukan Helez iz SDP-a BiH navodi da Tegeltija nije bio samouvjeren dok je čitao ekspoze.

- U jednom momentu sam pomislio da vam ga je neko pisao, a da ga vi čitate. Često ste zamuckivali, odavali nesigurnost. Pomislio sam da vam ga je pisao i šef stranke, ali kad ste rekli da ćete posebno zaštititi istočne granice, onda sam vidio da nije on - kazao je Helez.

Kada je u pitanju reforma pravosuđa, pitao je Tegeltiju da li je spreman da predloži reformu pravosuđa da se ono oslobodi tegova politike.

- Da li ste spremni da budete Jadranka Kosor u Hrvatskoj, hipotetički, da stanete uz pravosuđe, da uhapsi vašeg šefa, ukoliko to pravno zasluži? Ako to kažete javno za govornicom, spreman sam da vas podržim kao mandatara - rekao je Helez.

Naglasio je kako se boji da će Tegeltija povećati PDV i da je cilj pred lokalne izbore da se namakne malo više novaca.

- Povećanje PDV-a ide najviše na štetu onih najsiromašnije u BiH. I to bi bio dodatni udar na najsiromašnije slojeve društva u BiH - kazao je Helez.
Tegeltija, napominje Helez, u svom ekspozeu nije spomenuo reformu Oružanih snaga BiH.

- Vi znate da postoji ugovor oko balansa u naoružanja. Srbija i Hrvatska se stalno naoružavaju, a BiH tapka u mjestu.

Bojim se takvog debalansa, jer nijedna ni druga susjedna država vjerovatno ne kupuju naoružanje radi Kine i Novog Zelanda, a vraćajući se malo u historiju, bojim se takvog debalansa. Da li ćete modernizovati OSBiH? Molim vas da nam javno kažete da li volite ovu državu u kojoj živite - pitao je Tegeltiju Helez.

D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo