31°C
Mostar 36°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 33°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

05.12.2019 / 12:48 BiH - Vlada FBIH

Za poljoprivredne poticaje od tri do šest posto poreznih i neporeznih prihoda

Za poljoprivredne poticaje od tri do šest posto poreznih i neporeznih prihoda
Foto: Vijesti.ba
Federalna vlada utvrdila je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koje predviđaju izdvajanje za poljoprivredu od tri do šest posto poreznih i neporeznih prihoda, koji ne obuhvaćaju doprinose za ...

... mirovinsko i invalidsko osiguranje, proračuna FBiH i uputila ga u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Predloženom izmjenom ovoga zakona stječu se uslovi za osiguravanje većih sredstva za poljoprivredu u proračunima narednih godina. Dosadašnja formulacija stvarala je nedoumice o tome što se ustvari smatra ukupnim primicima u odnosu na proračun.

Nova formulacija člana 3. stav (2) otklanja te nedoumice i jasno precizira da je visina novčanih sredstava određena procentualno u odnosu na prihode proračuna Federacije BiH, koji ne obuhvaćaju doprinose za mirovinsko i invalidsko osiguranje kao i tekuće transfere i donacije, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Izmjene i dopune financijskog plana Federalnog zavoda MIO

S ciljem stvaranja uvjeta za prelazak Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje na trezorski način poslovanja, Vlada Federacije BiH prihvatila je izmjene i dopune financijskog plana tog zavoda u tekstu koji je 26. 9. 2019. godine donio Upravni odbor Zavoda.

Izmjene i dopune prihvaćene su imajući u vidu financijsku situaciju u Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje i bit će upućene Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine radi davanja suglasnosti, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Vlada FBiH na današnjoj sjednici ocijenila je da nije potrebno davanje autentičnog tumačenja člana 7. stav 1. Zakona o doprinosima, kako je to traženo inicijativom koju je podnio v.d. direktora Porezne uprave FBiH Šerif Isović.

Prema obrazloženju Vlade, način na koji je definirana najniža osnovica za obračun doprinosa je jasan, a utvrđivanje najniže plaće nije predmet reguliranja Zakonom o doprinosima.

Nova uredba o obliku službene policijske iskaznice i značke

Federalna vlada je, na osnovu Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH, donijela Uredbu o obliku službene policijske iskaznice i značke za policijske službenike FBiH.

Kako je obrazloženo, primjenom postojeće uredbe o obliku službene policijske iskaznice i značke, donesene 2005., a mijenjane i dopunjavane 2007. i 2009. godine, uočen je niz manjkavosti i nedostataka. Cilj nove uredbe je da na jasan i nedvosmislen način osigura zakonom traženu transparentnost i prepoznatljivost policijske iskaznice i značke kojima se identificiraju policijski službenici FBiH.

Izgled prednje strane policijske iskaznice nije pretrpio značajne izmjene, te su zadržani osnovni i najvažniji elementi, kao što su slika, ime i prezime, broj značke i krvna grupa.

Na poleđini policijske iskaznice navedena su prava i dužnosti policijskog službenika da postupa u skladu sa zakonom, te istaknuto da on, u skladu s ovim zakonom, ima pravo držati, nositi i upotrijebiti oružje i streljivo.

Izgled i dizajn policijske značke je unaprijeđen, a bit će izrađivana od otpornijeg materijala, s obzirom na učestala mehanička oštećenja postojećih i promjenu boje uslijed atmosferskih utjecaja, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Otpis nenaplativih i zastarjelih potraživanja

Federalna vlada je danas Zavodu za javno zdravstvo FBiH odobrila otpis nenaplativih i zastarjelih potraživanja iz prethodnih godina, u ukupnom iznosu od 33.043,32 KM.

Ta potraživanja, nastala po osnovu obavljenih laboratorijskih usluga Zavoda za javno zdravstvo prema pravnim subjektima na području Bosne i Hercegovine, odnose se na jedanaest kupaca - dužnika, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo