9°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

04.12.2019 / 23:05 Svijet - Bugarski premijer

Borisov pozvao Putina da se lično uvjeri: Nismo Srbija ili Turska

Borisov pozvao Putina da se lično uvjeri: Nismo Srbija ili Turska
Foto: Reuters / Vijesti.ba
Bugarski premijer Bojko Borisov pozvao ruskog šefa države Vladimira Putina da se, poslije primedbe kako Bugarska odugovlači gradnju Turskog toka, lično uvjeri dokle je stigla gradnja tog gasovoda, ocijenivši kako Rusiji postaje neprijatno zbog toga što ...

... je Bugarska lojalan i jak član NATO i Evropske unije.

Komentarišući izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina kako Bugarska namjerno odugovlači sa Turskim tokom, Borisov je rekao da Sofija slijedi evrospske procedure.

"Bugarska poštuje procedure EU. Mi nismo ni Srbija, ni Rusija, ni Turska. Imali smo procedure i tendere, što je odobrila Evropska komisija", prenio je Sputnjik izjavu Borisova u intervjuu za "bTV".

Prema njegovim riječima, Putin vjerovatno raspolaže starom informacijom kada je riječ o realizaciji Turskog toka u Bugarskoj, prenosi Fonet.

"Mi smo već iskopali oko 150 kilometara, postavljaju se cijevi i izgradnja je u toku", objasnio je Borisov, naglasivši kako je zajedno sa srbijanskim ministrom energetike obišao jedan dio gasovoda.

Bugarski premijer je dodao da Putin uvijek može posjetiti Bugarsku i lično se uvjeriti kojom brzinom se gradi gasovod.

"Moj odgovor predsjedniku Putinu: dobrodošli ste. Kada on dođe, otići ćemo da vidimo kojom se brzinom gradi. U prosjeku se gradi pet kilometara dnevno. Kasno smo počeli, jer je trebalo proći kroz mnoge procedure", rekao je Borisov.

Da je riječ bila o Srbiji ili Turskoj, izvođač bi bio izabran bez tendera, dok, prema njegovim riječima, "Bugarska poštuje procedure".

Borisov je, kako kaže, siguran da je Bugarska za Rusiju jedina i najbrža opcija za alternativnu diversifikaciju isporuka gasa.

On istovremeno sumnja u to da je Srbija bolja alternativa i da će se projekat realizovati ranije, ako se Rusija preorijentiše na Srbiju.

"Sumnjam da će Srbi završiti prije nas. Mi ćemo završiti tačno na vrijeme", zaključio je Borisov.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Sočiju da bugarska strana svjesno odugovlači realizaciju projekta preko svoje teritorije.

"Što se tiče tranzita preko Turskog toka, mi smo spremni, a srbijanski dio od granice Bugarske do Mađarske skoro je spreman, 90 posto je već postavljeno i to je pitanje nekoliko sedmica. Ali ono što mi vidimo, bez obzira na molbe ruske strane da se obezbijedi isporuka našeg gasa kroz Tursku i Bugarsku, vidimo da bugarska strana svjesno odugovlači realizaciju projekta preko svoje teritorije, vjerovatno pod pritiskom sa strane", rekao je Putin.

On je upozorio da postoji alternativno rješenje.

"Vidjet ćemo kako će se dalje razvijati ta situacija. Ako neće Bugari, naći ćemo druge na jugu Evrope", rekao je Putin.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo