22°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

04.12.2019 / 20:00 BiH - Slučaj nigerijskih studenata

Index raskrinkao laži policije Hrvatske i potvrdio pisanje Žurnala

Index raskrinkao laži policije Hrvatske i potvrdio pisanje Žurnala
Foto: Index / Vijesti.ba
Index je u posjedu preslika viza dvojice nigerijskih studenata, Kennetha Chinedua Eboha i Uchenne Alexnadra Abije, koji tvrde da ih je hrvatska policija otela u Zagrebu i nasilno protjerala u Bosnu i Hercegovinu.

Vize za ulazak i boravak u Hrvatskoj izdalo im je Hrvatsko veleposlanstvo u Pretoriji (Južnoafrička Republika), koje pokriva i više zemalja Afrike, među njima i Nigeriju.

MVEP potvrdio autentičnost viza

Autentičnost viza dvojice nigerijskih studenata koji su u Hrvatsku došli na Svjetsko međusveučilišno prvenstvo u Puli i nastupali u natjecanju u stolnom tenisu za Index je potvrdilo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

“Vize su izdane s rokom valjanosti u razdoblju od 12. studenog do 3. prosinca ove godine i ukupnim trajanjem boravka od šest dana. Prema priloženoj dokumentaciji imenovani su trebali doputovati 12.11., a viza se aktivira danom prelaska graničnog prijelaza Republike Hrvatske te se od tog dana maksimalno može boraviti onoliko koliko je odobreno trajanje boravka na naljepnici vize (u ovim slučajevima šest dana)”, navodi se u odgovoru MVEP-a na Indexov upit.

Iz MVEP-a dodaju kako je “viza izdana u svrhu sudjelovanja na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu (World InterUniversities Championships) koje se održavalo u Puli od 13.11 do 17.11. u organizaciji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Međusveučilišnog športskoga odbora (InterUniversity Sport Committee) iz Talijanske Republike”.

MUP: Ušli su u Hrvatsku na legalan način i uz ispunjavanje potrebnih uvjeta

MUP je već prethodno objavio da su nigerijski studenti legalno došli u Hrvatsku.

“12. studenog ove godine je u Hrvatsku, na legalan način i uz ispunjavanje potrebnih uvjeta, ušlo petero nigerijskih državljana, a kako bi sudjelovali na međusveučilišnom natjecanju u Puli. Radilo se o voditeljici ekipe i četvorici sudionika”, navodi se u današnjem priopćenju MUP-a.

Da su Eboh i Abia doista bili sudionici sportskog natjecanja u Puli potvrđuju i njihova imena na službenim stranicama Svjetskog međusveučilišnog prvenstva.

Dakle, nema apsolutno nikakve sumnje da su Eboh i Abia u Hrvatsku doputovali legalno te da su od ulaska u Hrvatsku mogli u njoj legalno boraviti šest dana, dakle od 12. do 18. studenoga.

Studenti tvrde da ih je policija otela i protjerala u BiH

Prema tvrdnjama policije, nigerijski studenti su se “18. studenog uredno, uz podmirenje svojih troškova te uzevši svoje putne isprave i ostale stvari, odjavili iz hostela i udaljili u nepoznato”. U tom trenutku su Eboh i Abia i dalje legalno boravili u Hrvatskoj.

Nigerijski studenti, pak, tvrde da ih je hrvatska policija 17. ili 18. studenoga otela u Zagrebu i prebacila do zelene granice s BiH te onda protjerala u BiH pod prijetnjom nasilja. Eboh i Abia trenutno se nalaze u izbjegličkom kampu Miral kod Velike Kladuše u BiH.


(Vijesti.ba / Index)

Izdvajamo