11°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

04.12.2019 / 09:24 BiH - Sarajevo

Sutra konferencija o pomirenju i izgradnji povjerenja u BiH

Sutra konferencija o pomirenju i izgradnji povjerenja u BiH

Fondacija Max Planck za međunarodni mir i vladavinu prava (Njemačka) u saradnji s lokalnim partnerima organizator je konferencije  "Pomirenje i izgradnja povjerenja u BiH 25 godina kasnije: Od retorike do konkretnih politika", koja je najavljena za četvrtak, 5. decembar u Sarajevu.  

Sudionici konferencije prezentirat će konkretne aktivnosti, politike i primjere koji mogu dovesti do suštinskog napretka u BiH u oblasti izgradnje pomirenja.

Ta konferencija dio je šireg projekta usmjerenog na pokretanje diskusije o ključnim pitanjima pomirenja i izgradnje povjerenja u Bosni i Hercegovini, u skladu s prioritetima BiH u kontekstu EU integracija, najboljim interesom njenih građana i stavovima ključnih aktera.

- Konferencija ima za cilj otići korak dalje od svakodnevne retorike pomirenja i ponuditi diskusiju o ključnim elementima i aktivnostima različitih aktera, uključujući donosioce odluka, koje bi mogle dovesti do konkretnog napretka na tom planu - navodi organizator.

Taj događaj okupit će predstavnike relevantnih institucija u BiH, NVO aktere sa iskustvom i ekspertizom u radu na konkretnim politikama u domenu pomirenja, eksperte, te predstavnike međunarodne zajednice i relevantnih međunarodnih organizacija u BiH.

Projekt implementira Fondacija Max Planck za međunarodni mir i vladavinu prava, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Njemačke.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo