17°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

03.12.2019 / 15:51 Svijet - Američki predsjednik

Trump: Boris je veoma sposoban, u stanju je da realizira Brexit

Trump: Boris je veoma sposoban, u stanju je da realizira Brexit
Donald Trump / Vijesti.ba
Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak kako smatra da je britanski premijer Boris Johnson veoma sposoban političar i da je u stanju da obavi veoma dobar posao, nekoliko momenata nakon što je kazao da ne želi da se mješa u britansku predizbornu kampanju.

Izbori od 12. decembra odlučit će o sudbini Brexita i pete svjetske ekonomske sile. Johnson je obećao izvesti Britaniju iz EU do 31. januara, dok je čelnik opozicione Laburističke stranke Jeremy Corbyn obećao još jedan referendum o britanskom ostanku u EU.

Trumpovo ime često se eksploatira u britanskoj predizbornoj kampanji, dok ga Laburisti koriste kao sinonim za kapitalistički sistem koji je Corbyn, socijalistički veteran, obećao uništiti ukoliko dođe na vlast.

Trump je u Londonu, gdje prisustvuje sastanku čelnika NATO-a, izjavio kako ne želi da komplicira britanske izbore, ali je potom dodao:

-Mislim da je Boris veoma sposoban i vjerujem da će on ostvariti dobar posao-.

Johnsona, rođenog u New Yorku, američki konzervativci opisuju kao britanskog Trumpa i smatraju ga čelnikom koji je u stanju da realizira Brexit.

Johnsonova Konzervativna stranka vodi u anketama javnosti, ali je nejasno da li može osvojiti većinu u parlamentu koja bi osigurala britansko napuštanje EU u januaru.

Trump je kontroverzna ličnost za mnoge u Britaniji, dok visoki zvaničnici Konzervativne stranke strahuju da bi njegovo mješanje u britansku predizbornu kampanju pokvarilo stranačke planove.

Johnson je izjavio da su dobri odnosi sa SAD-om od vitalnog značaja, odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Trumpovo mješanje u predizbornu kampanju uznemirujuće po njega, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo