33°C
Mostar 36°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 33°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

03.12.2019 / 15:40 Politika - Zvaničnik SDA

Sarajlić: Brisel očekuje da se što prije formiraju Vijeće ministara i Vlada FBiH

Sarajlić: Brisel očekuje da se što prije formiraju Vijeće ministara i Vlada FBiH

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda PBiH Asim Sarajlić učestvovao je danas na okruglom stolu visokog nivoa sa novim predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Marijom Sasolijem i komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljim.

Nakon toga Sarajlić je učestvovao i u diskusiji o trenutnim izazovima i izgledima za proširenje EU u budućnosti, na kojoj su učestvovali evropski parlamentarci i lideri parlamentarnih grupa iz zemalja Zapadnog Balkana.

- Zvaničnici institucija EU su vrlo jasno poručili da su otvorena vrata za integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Očuvanje kredibilne perspektive za članstvo u EU ostaje od strateškog značaja za nas, i u tom smislu dobili smo vrlo dobre poruke – kazao je Sarajlić.

 - Druga ključna poruka jeste poziv da se u Bosni i Hercegovini uspostavi vlast na svim nivoima, bez ikakvih uslovljavanja i odgađanja. Evropska komisija očekuje nastavak reformi i implementaciju preporuka iz Mišljenja EK. Ključna pretpostavka za to je uspostavljanje demokratskih i funkcionalnih izvršnih vlasti - Vijeća ministara i Vlade Federacije, koje mogu preuzeti odgovornost za provođenje reformi – dodao je.(Vijesti.ba )

Izdvajamo