18°C
Mostar 24°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

03.12.2019 / 15:34 BiH - Generalna sekretarka RCC

Bregu: Zauzeti jasan stav o procesu pristupanja zapadnog Balkana

Bregu: Zauzeti jasan stav o procesu pristupanja zapadnog Balkana
Foto: Fena / Vijesti.ba
Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu učestvovala je na međunarodnoj konferenciji na visokom nivou o budućnosti Balkana nazvanoj "Za ples je potrebno dvoje: Zapadni Balkan između nade i stvarnosti" koju su u Briselu organizirali "Prijatelji Evrope".

U uvodnom obraćanju kazala je da je došlo vrijeme da se okonča pretvaranje te da Evropska unija treba ispoštovati ugovor i izaći s jasnim stavom o procesu pristupanja zapadnog Balkana.

Zahvalila je novoj predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen na jasno izraženoj viziji Evrope kao kontinenta izražavajući nadu da će to biti cilj i pristup svih zemalja članica Evropske unije.

- S druge strane, mi u regionu trebamo zasukati rukave i krenuti s realizacijom programa reformi, usprkos ogorčenosti i razočarenju koji su prisutni u regionu - dodala je Bregu.

Ocijenila je da je ovaj trenutak možda i najveća kriza u političkim stavovima Evropske unije i zapadnog Balkana od 1999. godine.

Bregu se nada da odluka, ne samo o neotvaranju pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, već i odluka koja utiče na ukupnu perspektivu pristupanja i proces članstva drugih zemalja, neće negativno uticati na javnu upravu koja treba biti motivirana da nastavi s reformama.

- Iako region polaže velike nade u hrvatsko predsjedavanje Vijećem Evropske unije, bilo bi kratkovidno i isuviše pojednostavljeno čekati da Hrvatska, Njemačka ili Francuska same promijene smjerove hladnih vjetrova nad Balkanom - stava je Bregu.

Neostvarivanje vjerodostojnog napretka u pristupanju će međutim, dodaje, imati suprotan učinak i smanjiti želju za reformama, povećati međustranačke sukobe i nestabilnost.

Kako je saopćeno iz RCC-a, Bregu je dodala da u okviru sveobuhvatnog pristupa treba razmotriti kako dati novi zamah i osnažiti ovaj proces kroz nove podsticaje i ne stvarajući pri tom nove prepreke.  

Učesnici konferencije razgovarali su o odnosu zapadnog Balkana i Evropske unije, procesu proširenja i predstojećeg hrvatskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije 2020. godine, od kojeg se očekuje da zapadnom Balkanu da veći prioritet u programu rada Evropske unije.      

Ovogodišnja dvadeseta međunarodna konferencija na visokom nivou bila je ključni trenutak za razmatranje budućnosti Balkana i novih ideja i pristupa u prisustvu više od 200 učesnika, uključujući evropske i nacionalne kreatore politika, državne službenike, predstavnike poslovnih i međunarodnih organizacija, kao i vodeće akademike i novinare.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo