18°C
Mostar 24°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

03.12.2019 / 15:23 Svijet - Optužen za korupciju

Izraelski državni tužilac zvanično podigao optužnicu protiv Netanyahua

Izraelski državni tužilac zvanično podigao optužnicu protiv Netanyahua
Benjamin Netanyahu / Vijesti.ba
Izraelski državni tužilac u ponedjeljak je zvanično podigao optužnicu protiv premijera Benjamina Netanyahua pod navodima za korupciju, pokrećući veliki slučaj koji uključuje više od 300 ljudi, među kojima i brojne poznate milijardere koji bi mogli biti pozvani da svjedoče.

Državni tužilac Avichai Mandelblit objavio je 21. novembra da je optužio Netanyahua za prevaru, kršenje povjerenja i primanje mita u tri odvojena slučaja. To je prvi put u izraelskoj istoriji da aktuelni premijer bude optužen za krivično djelo. On je u ponedjeljak i zvanično predao optužnicu predsjedniku parlamenta.

Netanayahu negira da je počinio bilo šta protuzakonito i tvrdi da je žrtva „pokušaja puča“ od previše revnosnih policijskih istražitelja i tužilaca.

Optužbe protiv Netanyahua uključuju primanje oko 200.000 dolara vrijednih poklona kao što su cigare i šampanjac od dvojice milijardera, izraelskog filmskog mogula sa sjedištem u Holywoodu, Arnona Milchana, i australskog magnata Jamesa Packera.

Netanyahu je također optužen da je insistirao na usvajanju zakona koji bi pomogao izdavaču velikih izraelskih novina u zamjenu za pozitivno medijsko izvještavanje i usluge vrijedne stotine miliona dolara prijatelju i telekom magnatu u zamjenu za pozitivno izvještavanje popularnog sitea vijesti izraelske kompanije.

Mandelblitova optužnica navodi 333 potencijalna svjedoka, među kojima su Milchan i Packer, kao i američki milijarder i vlasnik kazina Sheldon Adelson, dugogodišnji saveznik  Netanyahua, i suosnivač i predsjedavajući  korporacije Oracle, Larry Ellison, kozmetički magnat Ron Lauder, i još jedan dugogodišnji  Netanyahuov saveznik, britansko-američki milijarder Len Blavatnik.

Nije bilo odmah jasno na koji su način Ellison ili Blavatnik povezani sa slučajem, prenosi Associated Press.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo