19°C
Mostar 26°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

03.12.2019 / 12:56 BiH - Ministar bezbjednosti BiH

Mektić: Pripreme za prijem državljana BiH iz Sirije i Iraka

Mektić: Pripreme za prijem državljana BiH iz Sirije i Iraka
Foto: Vijesti.ba

Ministar bezbjednosti BiH  Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da ovo ministarstvo preduzima sve što je u mogućnosti kako bi do subote bilo urađeno sve što je moguće za prijem državljana BiH koji treba da budu deportovani iz Sirije

Navodeći da je juče obaviješten o zaključku Predsjedništva BiH o povratku državljana BiH sa stranih ratišta, Mektić je rekao da postoji mogućnost da među tim povratnicima bude i devet lica osumnjičenih da su pripadnici tzv. Islamske države za kojima je BiH ranije raspisala potjernice i odredila im pritvor.

- Ako se nešto nepredviđeno ne desi, u subotu svi dolaze - rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

Ističući da nema dileme da BiH ima obavezu da prihvati svoje državljane, Mektić je naveo da je prethodno potrebno provesti provjeru da li je riječ o državljanima BiH ili, kada je riječ o djeci, da li mogu steći državljanstvo BiH kada dođu.

Prema njegovim riječima, potrebno je utvrditi i da nije riječ o radikalizovanim porodicama u koje će biti smještena djeca ili da se dogovori sa centrima za socijalni rad da budu staratelji.

On je naveo da je za pripremu prihvata lica sa stranih ratišta potrebna koordinisana akcija institucija od nivoa BiH, preko entiteta i kantona do lokalnih zajednica.

Ističući da se ne zna tačan broj koliko djece stiže u BiH, Mektić je rekao da će trogodišenje dijete koje je ostalo bez roditelja i braće, prihvatiti djed i baka u Sarajevu, za koje je izvršena provjera.

Ukoliko u subotu stigne i devet lica sa međunarodne potjernice kojima je određen pritvor, Mektić je rekao da će da će oni biti proslijeđeni Tužilaštvu BiH.

Govoreći o problemu smještaja migranata u BiH, Mektić je rekao da je juče potpisan dogovor o otvaranju centra u kasarni u Blažuju, nakon čega je dao nalog da otpočne adaptacija tog objekta i da u najskorije vrijeme počne prebacivanje migranata.

- Obavezali smo se da ćemo staviti sve svoje kapacitete na raspolaganje da migrantski centri ne ometaju život u lokalnoj zajednici - dodao je Mektić.(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo