16°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

03.12.2019 / 12:03 Regija - Daniel Serwer

Kosovo primjenjuje zakone na svojoj teritoriji, a Srbija na njenoj

Kosovo primjenjuje zakone na svojoj teritoriji, a Srbija na njenoj
Daniel Serwer / Vijesti.ba
Američki stručnjak za Balkan Daniel Serwer rekao je da očekuje da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne ispriječi napretku procesa koji se na Kosovu vodi zbog ubistva Olivera Ivanovića.

"Kako će Srbija reagovati na informaciju o podizanju optužnice za ubistvo Olivera Ivanovića na Kosovu – pitanje je za predsjednika Aleksandra Vučića. Ta reakcija ne zavisi od Marka Đurića (direktora Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije", izjavio je za Glas Amerike Daniel Serwer, profesor vašingtonskog Univerziteta John Hopkins.

Pošto je kosovsko Specijalno tužilaštvo saopštilo da je podiglo optužnicu protiv šest osoba i da traga za još tri, koje su u bjekstvu, Đurića je ocijenio da je riječ o politički režiranom procesu.

Serwer, međutim, upravo aktuelni trenutak vidi kao mogućnost za saradnju dvije strane.

"Očekujem da će se Aleksandar Vučić žaliti, ali se nadam da se neće ispriječiti napretku procesa i da će sarađivati u pronalaženju preostale tri osobe za kojima je rapisana potjernica. I shvatiti da nema drugog načina da se ta stvar okonča. U nadležnosti Kosova je da primijenjuje zakon na svojoj teritoriji, a za Srbiju isto važi na njenoj teritoriji", rekao je Serwer.

On je dodao da bi "stvar mogla otići u oba smjera" i da to "zavisi od političke volje Beograda, i do neke mjere, Prištine".

"Ali, mislim da bi odluku o tome, može li se ovo iskoristiti kao iskorak u pravom smjeru, trebalo tražiti u Beogradu. Ukoliko protiv šestoro uhapšenih ima čvrstih dokaza treba im suditi na Kosovu - Beograd se sa time saglasio političkim sporazumom iz 2013. godine. To nije tema o kojoj se može razgovarati - to je obećanje koje Beograd treba da ispuni", rekao je Serwer, prenosi Beta.

Američki stručnjak za Balkan rekao je i da pretpostavlja da su dvije strane sarađivale u istrazi ubistva Olivera Ivanovića jer mu je, kako je naveo, teško da zamisli da bi dosadašnja hapšenja osumnjičenih mogla biti sprovedena bez značajnijeg otpora na sjeveru Kosova.

Upitan može li se očekivati bilo kakav iskorak u saradnji, imajući u vidu da je prema ranijim tvrdnjama kosovskih zvaničnika, jedna od glavnoosumnjičenih osoba u tom predmetu - Milan Radoičić, visokopozicionirani funkcioner Srpske liste Serwer je rekao da "saradnja treba da postoji i da je već ima" ali da će se vidjeti "koliko daleko bi to moglo otići u slučaju Radoičića".

Prema njegovim riječima podizanje optužnice moglo bi imati pozitivne posljedice na pregovore Beograda i Prištine, ako ih uopšte bude.  Dodao je da se nada da će dvije strane sarađivati u nastojanjima da osude ubice Olivera Ivanovića i da je došlo vrijeme da pravda bude sprovedena.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo