11°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

03.12.2019 / 09:57 Svijet - U blizini svete planine Paektu

Slavlje s vatrometom u Sjevernoj Koreji, Kim otvorio novi grad

Slavlje s vatrometom u Sjevernoj Koreji, Kim otvorio novi grad
Foto: KCNA / Vijesti.ba
Veliko slavlje s vatrometom održano je  u ponedjeljak u novom gradu u  Sjevernoj Koreji, objavila je državna novinska agencija KCNA.

Proslavom je obilježen  završetak građevinskog projekta lidera Kim Jong Una - novog grada Samjiyon  u blizini svete planine Paektu odakle potiče njegova porodica.

Mediji projekt opisuju kao "oličenje moderne civilizacije".

Grad Samjiyon zamišljen je kao "socijalistička utopija" s novim apartmanima, hotelima, skijalištem, i trgovačkim, kulturnim i zdravstvenim objektima, prenosi Reuters.

Sjevernokorejska državna agencija KCNA navodi da u tom gradu može da se smjesti 4.000 porodica, da ima 380 blokova javnih i industrijskih zgrada na „stotinama hektara“.

Glasnogovornik  vladajuće partije Rodong Sinmun objavio je fotografije, na kojima se vidi kako se Kim smješka dok presijeca vrpcu na ceremoniji u gradu, čije su zgrade prekrivene snijegom.

Grad je jedna od najvećih ekonomskih inicijativa koje je Kim pokrenuo kao dio svog nastojanja za „samostalnom ekonomijom,  dok Pyongyang u razgovorima o denuklearizaciji poziva Washington da ukine ekonomske sankcije.

Izgradnja Samjiyona  kasnila je  zbog nestašica građevinskih materijala i radne snage, što je posljedica sankcija uvedenih  Sjevernoj Koreji  zbog njenog  nuklearnog programa.

Odlaganja su navela Pyongyang da mobilizira radne brigade mladih, a što su kritičari i borci za ljudska prava nazvali  "robovskom radnom snagom" jer nisu  primali platu, imali su slabu hranu i bili  su prisiljeni raditi više od 12 sati dnevno tokom  deset godina, a  u zamjenu za bolje šanse da upišu fakultet ili postanu članovi  moćne vladajuće partije.

Državni mediji također su izvještavali tokom prošle godine o fabrikama, porodicama i pojedincima koji su u Samjiyon slali zimske jakne, alate, obuću, pokrivače i keks,  što su kritičari označili kao dio kampanje za pridobijanje podrške javnosti.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo